Life
24865 prikaza

Cijena baleta: Bivša plesačica otkrila posljedice

Balerina Diva Hollands
dr. Edward Ball
Ova plesna vještina izvana izgleda fantastično, no iza nje stoji stotine sati znoja i muke, ali i fizičke posljedice

Balet ima niz svojih pravila - a neka od njih su estetska, i kao i kod svega u baletu, poprilično su stroga. Balerina Diva Hollands iz Engleske je nekadašnja balerina, a danas majka djevojčice, otkrila je šokantnu posljedicu svakodnevnog vezivanja čvrste punđe - gubitka kose uzrokovanog natezanjem folikula vlasi.

Hollands se počela baviti baletom u dobi od 3 godine, a kaže kako postoji razlog zašto se frizura točno zove "balerina punđa".

- Neke od mojih prvih uspomena su češljanje kose i osiguravanje punđe s najmanje 10 špangica - otkriva Hollands koja danas ima 22 godine i pati zbog posljedica gubitka kose na prednjem dijelu.

Balerina Diva Hollands | Author: dr. Edward Ball dr. Edward Ball

Da bi se riješila toga podvrgnula se opsežnom zahvatu presađivanja kose, koji inače znatno češće obavljaju muškarci koji imaju problema zbog ćelavljenja. Njime su joj presađene zdrave folikule s tjemena na prednji dio glave.

Priča o Crnom Labudu

Iako u nekim dijelovima pretjeran, film doista prikazuje jednu stranu bavljenja baletom - od preokupacije težinom, treninzima i koreografijom, do podnošenja pritiska. Studije pokazuju da su baletani generalno veliki perfekcionisti koji su pod stalnim utjecajem stresa i depresije, što može rezultirati i psihičkom nestabilnosti.

Plesači baleta tako su dokazano najrizičnija skupina za razvoj poremećaja prehrane, no ne zbog estetskih već funkcionalnih razloga - lakše je plesati i manji su rizici ozljeda s manjom težinom.

Trošenje uzima svoj danak

Svakodnevna istezanja i forsiranja nisu nešto za što je ljudsko tijelo dizajnirano, a iako je "rok trajanja" plesača individualan,  većina njih ne može više plesati nakon 40-e. Također, karijeru najčešće završavaju s brojnim i trajnim ozljedama ili podsjetnicima na njih, no za većinu njih - balet je bio vrijedan toga.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.