Life
39951 prikaza

Crna Dalija: 'Moj otac je bio kockar, ali je to pobijedio!'

Dalija Orešković
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Odrastala je u Dubravi, uvijek puna modrica i ogrebotina, s današnjim suprugom je otkako ga je "uhodila" na tenis u Umag

Ona je bivša dužnosnica, žena zbog koje danas svi znaju da postoji Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ona je stala na žulj predsjednici, premijerima, ministrima, gradonačelnicima, načelnicima..., ona je sasvim obična žena, pravnica, majka, supruga, kći, ona je Dalija Orešković.
Tko je uistinu Dalija Orešković, tko ju je kako i zašto smijenio uskoro ćete moći pročitati u novom djelu naklade Jesenski i Turk koje sažima novinarske uratke o njezinoj smjeni.

No na kraju knjige Dalija se potpuno "ogoljela" gore potpisanoj novinarki Expressa i 24sata te u životnom intervjuu otkrila što se krije iza čvrste, staložene i pravične žene.
 "Prvi puta kada se radila sigurnosna provjera zbog funkcije na koju sam prije pet godina bila izabrana, djelatnici zaduženi za tu provjeru imali su informacije o ovome o čemu prvi put javno govorim. Moj otac je tijekom života imao problema s kockom", bez zadrške, što bi rekli, drito u glavu, izgovorila je prvi put javno za knjigu "Crna Dalija".

Dalija Orešković Nema zaštićenih Top News Crna Dalija - žena koja ne da Kolindi 'disati'

Ovako je krštena upravo u Expressu. Dalija je svih pet godina svoga mandata čekala da joj netko uputi pitanje na tu temu, ali nitko to nije otkrio. Zašto se odlučila o tome javno progovoriti, pojasnila je u knjizi rekavši da kada se već o njoj piše knjiga, iako konstantno ponavlja da ne razumije zbog čega, smatra da je pošteno da čitatelji imaju cjelokupnu sliku o njezinom životu.

"Upravo to životno iskustvo me obilježilo i ojačalo. Duboko je determiniralo ono što i kakva danas jesam. To iskustvo promijenilo je sve vrijednosti u mom životu, od uspjeha do odnosa prema novcu. Mi smo na kraju kao obitelj uspjeli pomoći ocu i moram reći da sam u konačnici silno ponosna na svog tatu, jer je pobijedio svoju unutarnju neman. Isto tako divim se i majci koju sam tijekom puberteta znala osuđivati i ljutiti se zato što nije digla ruke od oca, kako bismo mogli započeti neki novi život. Ona mi je pokazala što znači veličina čovjeka. Bez puno objašnjenja uporno je pružala ruku ocu ne bi li ga povukla iz ponora", rekla je.

To životno poglavlje zaključila je riječima: "To je pečat koji nosim kao poruku što je uistinu važno u životu. To je moj štit i zato se osjećam jako. Zbog toga sam odlučila ostaviti svoje prezime kao znakovlje povijesti svoje obitelji i svoga oca." 
Boris Rašeta, urednik i kolumnist Expressa i 24sata, primio se i uređivanja knjige o Daliji Orešković, pa u uvodu napisao:

Dalija Orešković | Author: Jesenski i Turk Jesenski i Turk

"Razloge zbog kojih je krhka Zagrepčanka, koja je djetinjstvo i mladost provela u Dubravi, a obiteljske korijene ima u Hrvatskom zagorju (po mami Štefici) i Lici (tata Nikola je iz Široke Kule), postala nekom vrstom heroine ulice i miljenicom masovnih medija nije teško objasniti. U politici, društvu i kulturi u kojoj su odavno izgubljene ili zagubljene obične ljudske vrijednosti i vrline – jednostavnost, držanje riječi, nepristranost, stručnost, marljivost, ali i odlučnost, pa i hrabrost – Dalija Orešković postala je simbolom i metaforom tih važnih, zaboravljenih vrlina."

Dakle sve ono što bi se trebalo podrazumijevati za jednog dužnosnika, u Hrvatskoj je postalo toliko neobično da, kada se to prepozna, vrijedni ste, ne spomena nego djela. Dalija je ujedno po prvi puta progovorila o svojoj životnoj ljubavi, suprugu Franu, svekru Slavenu Letici, obitelji, prijateljima, djetinjstvu, provodima, njezinom pogledu na predsjedavanje Povjerenstvom, planovima i još mnogočemu. 
Odrastala je u zagrebačkoj Dubravi puna modrica i ogrebotina od skakanja po krovovima.

Bila je poput sve djece svoga vremena no brzo je shvatila da ima nešto što joj nikako nije polazilo za rukom. "Ako sam i u čemu bila osobito nesposobna, onda je to ljubav", rekla je. Danas je sretno udana i majka blizanki, a kako je upoznala supruga Frana Leticu ispričala je u intervjuu.

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj Pregled tjedna Top News Plenki se riješio 'Crne Dalije', ali Pupovca ne može

"Upoznala sam ga radeći s njim u istom odvjetničkom uredu. Radi se o odvjetničkom društvu Gorana Mikuličića, u kojem sam ja u to vrijeme već imala satus odvjetnika, a Frane Letica, s obzirom na to da je pet godina mlađi, bio je odvjetnički vježbenik. Nije to bila ljubav na prvi pogled", rekla je.

Bila je to ljubav na pogled dug tri godine. Naime, toliko dugo su sjedili jedno nasuprot drugom. Što je vrijeme više prolazilo, privlačnost je rasla. Kako su postali jako dobri prijatelji, morala je slušati i o njegovoj tadašnjoj djevojci, a toliko je bila odana kao prijateljica da mu je čak za jedan vikend posudila i automobil da posjeti svoju tadašnju ljubav. Kaže da je sama bila kriva što je Frane našao djevojku.

Evo kako se to odigralo: 
"Vrlo brzo nakon što je počeo raditi, moji tadašnji šefovi su me upozorili da pazim što radim jer je Frane dobar i drag dečko i da ga ne povrijedim, da se ne poigram s njim (zaključili su to jer je Dalija u to vrijeme bila opaka 'partijanerica', op. a.). Jako sam pazila da mu ne pošaljem krive signale, a u međuvremenu, promatrajući njegove kvalitete, malo-pomalo sam shvatila da sam se zaljubila. U nekom trenu mislim da me Frane pokušao poljubiti u uredu, no ja sam ga odgurnula i rekla da što mu pada na pamet, zar ne vidi da imam puno posla. O bože! Nakon toga otišao je na godišnji odmor i našao drugu."

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.