Top News
6931 prikaza

Predsjednici 3 prijave zbog puta u SAD

Kolinda Grabar Kitarović
Dusko Marusic (PIXSELL)
Čak tri, sadržajno dosta slične, prijave za sukob interesa predsjednice Kolinde Grabar Kitarović našle su se pred Povjerenstvom za sukob interesa

Protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović podnesene su tri prijave Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa zbog njenog neobjašnjivog puta na novogodišnje slavlje u SAD.

Prijave su sadržajno manje-više istovjetne, u njima se od povjerenstva traži da utvrdi je li povodom putovanja predsjednice Republike u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Problem je što se ne zna  je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se uistinu radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati, pojasnila je predsjednica Povjerenstva, Dalija Orešković.

- Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad javno objavljeno i dostupno nije razvidno radi li se o privatnom ili službenom putovanju - objašnjava predsjednica Povjerenstva koje je od nadležnih tijela zatražilo relevantne podatke i dokumentaciju.

Dalija Orešković | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

U srijedu popodne javili su se i iz Ureda predsjednice koji su rekli da je riječ o službenom putovanju, ali više detalja nisu htjeli reći. Međutim, kako doznaje 24sata, predsjednica je boravila i u Washingtonu. Još uvijek nema nikakvih konkretnih saznanja o tome što točno predsjednica radi u SAD-u, ali visokopozicionirani izvori kažu: "Željezo se kuje dok je vruće. Zato je predsjednica i otišla u Ameriku kako bi se ondje susrela s ljudima bliskima Trumpu i radila na odnosu dviju zemalja. To je njezin posao".

Nije ovo prvi put da se Grabar Kitarović našla pred Povjerenstvom. Prisjetimo se kako je netom nakon održanih predsjedničkih izbora uplatila HDZ-u novac kojeg je dobila iz državnog proračuna za naknadu troškova promidžbe. U siječnju 2016. godine je isto to povjerenstvo tražilo pokretanje postupka protiv predsjednice zbog narušavanja vjerodostojnosti. Prema njihovim riječima, predsjednica je u vrijeme izbora od države dobila 1.167.573 kune za naknadu promidžbe. Ona je taj novac prebacila na račun HDZ-a iako sredstva nisu bila njena. Sporno je bilo to što se novca odrekla, a sama odlučila u koje humanitarne svrhe ide novac.

Nedugo nakon takve odluke Povjerenstva, Grabar Kitarović rekla je da se ponosi svojom odlukom, a gotovo u istom dahu je optužila Povjerenstvo za prekoračivanje ovlasti

Povjerenstvo je u svojoj odluci, samo tri mjeseca kasnije istaknulo da je predsjednica Grabar-Kitarović, nakon stupanja na dužnost, naknadu od 1,17 milijuna kuna za troškove svoje predsjedničke kampanje uplatila HDZ-u koji ju je i kandidirao, kako bi se poslije taj novac uplatio u humanitarne svrhe.

Povjerenstvo smatra da takav odnos i povezanost nije sukladan obvezi nestranačkog i neovisnog obnašanja dužnosti predsjednice Republike. Grabar-Kitarović time je povrijedila obvezu očuvanja svoje nepristranosti u odnosu na HDZ

Zamjenica predsjednice Povjerenstva Tatijana Vučetić rekla je u travnju 2016. godine da je predsjednica tijekom duljeg vremena davala upute HDZ-u o načinu raspodjele novčanih donacija te stranke u humanitarne svrhe, koje je sama odabrala.

- Prilikom osobnog uručivanja donacija javno je prikazivala da je riječ o donacijama predsjednice Republike, iako se radi o novčanim sredstvima HDZ-a -, kazala je tada Vučetić. Istaknula je da je Grabar-Kitarović takvim raspolaganjem novcem HDZ-a postupila suprotno očuvanju vlastite vjerodostojnosti i nepristranosti, čime je povrijedila načela djelovanja dužnosnika sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. .

Podsjećajući na ustavnu odredbu da je predsjednik Republike dužan svoju dužnost obnašati nestranački i neovisno, Vučetić je kazala kako je, davanjem uputa HDZ-u u duljem razdoblju o načinu raspodjele 1,17 milijuna kuna za humanitarne donacije koje je sama odabrala, stvoren vanjski dojam o postojanju određene povezanosti između predsjednice i HDZ-a i njihova zajedničkog djelovanja.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

- Povjerenstvo smatra da takav odnos i povezanost nije sukladan obvezi nestranačkog i neovisnog obnašanja dužnosti predsjednice Republike. Grabar-Kitarović time je povrijedila obvezu očuvanja svoje nepristranosti u odnosu na HDZ -, kazala je Vučetić.

Predsjednica Republike u svom očitovanju Povjerenstvu, uz ostalo je poručila kako tu nije riječ ni o kakvoj kontinuiranoj suradnji s HDZ-om, već o tome da su novčana sredstva utrošena onako kako je i obećano u izbornoj promidžbi.

"Izbornu je promidžbu, uz ostalo, vodio i HDZ i nije mu trebalo davati nikakve posebne upute kako utrošiti ta sredstva jer je to bio dio našeg političkog programa. Zato se bilo kakva naknadna uputa ne može smatrati mojom političkom suradnjom s HDZ-om ni raspolaganjem sredstvima suprotno zakonu", napomenula je, uz ostalo, Grabar-Kitarović.

Pred Povjerenstvom i njihovom predsjednicom Dalijom Orešković sada je dosta zahtjevan posao utvrđivanja činjenica i donošenja odluke u ovom, novom, istraživanju predsjednice.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 15:49 05.Siječanj 2017.

    Pa, Kolinda Grabar je američka kreatura! Nije joj dovoljno "seljakanja" po "njenoj lijepoj..." Uostalom ako troši svoj novac ili onaj koji je dobila "ispod stola" neka ide....." i vrati Josipa Broza u Kabinet!