Life
5667 prikaza

Čudo koje privlači turiste: "Kao da hodamo po nebu..."

Zlatni most u Vijetnamu
1/11
KHAM/REUTERS/PIXSELL
Most izgleda kao da je na planini već stoljećima i idealna je turistička atrakcija

Goleme ruke drže najspektakularniji most u Aziji. Ovaj se most na visini od 1000 metara iznad razine mora nalazi u planinama Ba Na u Vijetnamu.

"Osjećam se kao da hodam po oblacima, to je jedinstven osjećaj", rekao je turist Vuong Thuy Linh. On je samo jedan od mnogih turista koji su u protekla dva mjeseca posjetili sad već popularni "Zlatni most". 

Jedna od najboljih šetnjica na svijetu nalazi se 1000 metara iznad razine mora i proteže se kroz vrhove drveća na rubu litice te tako posjetiteljima omogućava pogled koji ostavlja bez daha. Sjajna konstrukcija Zlatnog mosta proteže se na 150 metara i počiva na kamenim rukama koje izgledaju kao da su tamo već stoljećima.  

Most je dizajniran kako bi imitirao sliku "golemih božjih ruku koje izvlače zlato iz zemlje", rekao je Vu Viet Anh, iz TA Landscape Architecture koji je dizajnirao most. 

Zlatni most u Vijetnamu | Author: KHAM/REUTERS/PIXSELL KHAM/REUTERS/PIXSELL

"To je prava šetnja nebom, među maglovitom i kao iz bajke zemljom Ba Na planine", rekao je Anh, koji je iznenađen velikom pažnjom koju je ovaj most izazvao. 

Planine Ba Na, popularno francusko odmorište za vrijeme njihove kolonijalne okupacije Vijetnama, zabilježili su 2,7 milijuna turističkih posjeta prošle godine. Upravo taj most i dvije velike kamene ruke koje ga pridržavaju i koje izgledaju kao da su jedva izmakle iz zagrljaja džungle, broji najviše turističkih posjeta. 

"Te dvije goleme i glatke ruke izgledaju stvarno i stvaraju osjeća kao da mi ljudi možemo učiniti što god želimo", rekao je turist Truong Hoang Linh Thuy.

Zlatni most u Vijetnamu | Author: KHAM/REUTERS/PIXSELL KHAM/REUTERS/PIXSELL

Most je otvoren u lipnju ove godine i cilj mu je Vijetnam učiniti idealnom turističkom lokacijom. Dio je projekta vrijednog dvije milijarde dolara. Božje ruke izgledaju kao da ih je oštetilo vrijeme, a u kontrastu su sa modernom, zlatnom ogradom ovog mosta po kojem kad hodaju turisti imaju osjeća da lebde na nebu.

Dizajneri planiraju izgraditi još jedan takav most koji bi trebao biti srebrni i oponašati pramen božje kose.

Ba Na Hills je planinsko odmaralište kojeg su još 1919. godine osnovali francuski kolonisti. U blizini je grada Da Nang u kojem je nekada bilo 200 vila, a sada je mjesto na kojem se nalazi samo nekoliko ruševina. U tom planinskom dijelu nalazi se Fantasy park i selo u francuskom stilu sa dvorcem, muzejom voštanih figura i Thien Thai vrtovima iznad kojih se most proteže.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.