Life
11513 prikaza

Čudo od kanabisa liječi sve 'staračke' probleme

Kanabis
AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
Spasonosni lijek mogao bi zamijeniti veliku količinu lijekova koje koriste građani treće životne dobi

U posljednje vrijeme sve više i više pacijenata upotrebljava medicinski kanabis, i to posebno starija populacija. I čini se kako im godi. Naime, posljednje istraživanje iz Izraela, pokazuje kako pacijenti iznad 65 godina profitiraju od liječenja s kanabisom.

Istraživanje objavljeno u European Journal of Internal Medicine kaže kako je "terapeutska upotreba kanabisa među starijom populacijom efikasna". Također se naglašava kako bi "upotreba kanabisa mogla smanjiti upotrebu ostalih lijekova, uključujući i raznih opijata".

Istraživanje je proveo tim iz Izraela, zemlje koja prednjači u istraživanju upotrebe kanabisa, na čelu s dr. Raphael Mechoulamom, kojeg zovu ocem istraživanja kanabisa. Znanstvenici su pratili 2.738 pacijenata iznad 65 godina koji su se liječili terapijom medicinskog kanabisa. Većinom im je liječenje bilo potrebno zbog bolova i zbog tumora.

Dućan s marihuanom Rekreativne svrhe Life Prvi u svijetu počeli prodavati kanabis u ljekarnama

Nakon šest mjeseci tretmana čak 93,7% zabilježilo je napredak u svom stanju a razina boli im se smanjila od osam na četiri (na ljestvici od jedan do deset). Zabilježili su i neke nuspojave, većinom vrtoglavicu (9,7%) i suhoću usta (7,1%). Nakon šest mjeseci 18,1% pacijenata prestali su koristiti ostale lijekove protiv bolova ili su ih smanjili. 

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja koja pokazuju kako postoji nada. Nada da će stariji pacijenti, koji najčešće uzimaju gotovo šaku lijekova dnevno, moći smanjiti upotrebu ostalih lijekova i koristiti samo kanabis. I njihovo zdravstveno stanje će se popraviti. I čini se kako starijih pacijenata koji će odabrati kanabis umjesto 'hrpe' drugih lijekova ima sve više i više. 

Primjeri tako pokazuju kako je kanabis učinkovit lijek kod mnogih bolesti koje pogađaju stariju populaciju, kao što su bolovi u mišićima, nesanica, depresija, Alzheimer i slično. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar minkenbojna91
    minkenbojna91 23:19 17.Veljača 2018.

    Kanabis je lijek Znamo SVI.