Top News
3532 prikaza

Biznis od milijardi dolara: Kalifornija legalizira kanabis

Uzgoj kanabisa u Kaliforniji
REUTERS
Smjet će uzgajati gandžu i u vlastitom vrtu, jer narod je tako odlučio, ali ne tako da se smije vidjeti s ulice

Kalifornija, koja je davnih dana postala poznata u svijetu po zlatnoj groznici, uskoro bi mogla dočekati i "zelenu groznicu" s obzirom na to da se u 2018. očekuje legalizacija marihuane u rekreacijske svrhe. Unatoč donesenoj odluci, najveći kalifornijski gradovi, Los Angeles i San Francisco tek trebaju početi izdavati lokalne dozvole. Američki Ured za kontrolu upotrebe kanabisa od petka je izdao tek 120 privremenih dozvola ovlaštenim osobama koje prodaju marihuanu u medicinske svrhe.

Od ponedjeljka će kupci moći legalno kupiti proizvode od kanabisa u gradovima Oaklandu, Berkeleyu, San Joseu, Santa Cruzu, San Diegu i u još nekoliko manjih kalifornijskih gradova. Kalifornija postaje sedma američka država, uz Aljasku, Colorado, Oregon, Wisconsin, Massachussets i Washington DC u kojima je zakonom dopušteno korištenje marihuane u rekreacijske svrhe. Navedene su države regulirale i uvele porez na marihuanu za rekreacijsku upotrebu, poput zakona koji reguliraju konzumaciju alkohola.

Medicinski kanabis i ulje napokon! Top News WHO dokazao: Marihuana nije opasna za zdravlje!

Novim kalifornijskim zakonom, izglasanim na referendumu 2016., osobama starijim od 21 godine dopušteni su legalno posjedovanje, transportiranje, nabava, potrošnja i distribucija do 28,5 grama marihuane te osam grama koncentrirane marihuane. U skladu s istim zakonom odrasle osobe smiju uzgojiti šest biljaka marihuane po kućanstvu, pod uvjetom da one ne budu izložene na javnom mjestu. Očekivano, protiv legalizacije 2016. bili su glasači stariji od 65 godina i republikanci.

Da bi se kanabis od 1. siječnja u kalifornijskim gradovima u rekreacijske svrhe mogao prodavati u trgovinama, njihovi vlasnici moraju ishoditi dozvolu koju će im izdati država, a prije svega je potrebno ishoditi lokalnu licencu. No gradovi poput Los Angelesa i San Francisca zasad nisu ni započeli s izdavanjem spomenutih dozvola. Gradski oci Los Angelesa kažu da će proces izdavanja licenci za prodaju marihuane u rekreacijske svrhe započeti u srijedu.

"Kalifornija je poslovično spora država kad je riječ o pravilima i zakonima", rekao je Morgan Fox, direktor komunikacija Marijuana Policy Projecta, grupe koja zagovara reformu politike upotrebe marihuane. Dodaje da je za potpunu regulaciju tržišta marihuane koja se koristi u medicinske svrhe trebalo punih 19 godina. Preciznije, proces je trajao od 1996. do 2015. Po podacima grupe u Kaliforniji je trenutačno više od milijun i pol vlasnika licence za medicinsku upotrebu marihuane.

Marihuana Zabranjena 'zelenjava' Top News Ovako je marihuana od nedužne biljke postala zabranjena

Polovina od 50 američkih država dopušta korištenje marihuane u medicinske svrhe iako je u skladu sa saveznim zakonom ona još uvijek ilegalna te se uz heroin svrstava u najopasniju vrstu droge. Odgovorne osobe tvrde da je sada važno utemeljiti relevantne agencije za nadzor i kontrolu korištenja marihuane za osobne potrebe. Smatraju da je najvažnije da javnost i policija budu senzibilizirani na novi potez i da o svemu imaju dovoljno znanja.

Dobra je vijest da su sve države koje su dosad legalizirale rekreativno korištenje marihuane već postavile standarde, posluživši kao eksperiment za države koje slijede. Novi će zakoni vjerojatno pridonijeti daljnjem rastu tržišta marihuane u Sjedinjenim Državama. Procjenjuje se da samo kalifornijsko tržište vrijedi 1,6 milijarda dolara i do 2020. bi moglo narasti na 6,4 milijarde.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.