Life
3168 prikaza

Da su u ratu pobijedili nacisti, danas bi u Americi spaljivali invalide

The Man In The High Castle
Youtube
Ratni pobjednici žive u tehnološkom i ekonomskom 'boomu', najvećem u postratnoj Americi

Što bi se dogodilo da savezničke snage nisu pobijedile u Drugom svjetskom ratu, odnosno da se nisu uključile u oslobađanje Francuske i praktički cijelu Europu ostavile u rukama Hitlera i njegove nacističke Njemačke?

Odgovor na to pitanje ponudio je Amazon Studio, producentska kuća Amazona u svojoj seriji "The Man In The High Castle" za koju je odobreno snimanje cijele sezone nakon najuspješnijeg starta jednog projekta Amazon Studija od kada se pokrenuo.

Producent serije je Ridley Scott, a serija se radila po istoimenoj knjizi Philipa Dicka. Priča je to o tome kakav je svijet nakon pobjede Nijemaca i Japanaca u Drugom svjetskom ratu. Prema još jednom Dickovom romanu napravljen je veliki filmski hit, Blade Runner.

The Man In The High Castle | Author: Youtube Youtube

Radnja se događa 1962. u poraženoj Americi, koja je podijeljena na njemački i japanski Reich. Početna scena prikazuje propagandni film o životu u Americi, koja prilično zastrašujuće prikazuje kako su Amerikanci prihvatili vlast nacista. 

"Novi je dan. Sunce se pojavilo na istoku. U cijeloj zemlji muškarci i žene idu na posao kako bi zaradili za život svojih obitelji. Svi imaju posao. Svi znaju koja je njihova uloga koja imaju kako bi naša zemlja bila sigurna i jaka. I zato se danas zahvaljujemo našim hrabrim vođama, jer znam oda smo jači, ponosniji i bolji", čuje se glas naratora na početku filma.

Gledatelji tek na kraju saznaju da se film odvija u Americi kojom vladaju nacisti i to zbog završne rečenice.

"Da, novi je dan u našoj ponosnoj zemlji, ali pred nama su još bolji dani. Sieg heil!".

Poput pravog propagandnog filma, tako i ovaj govori kako život u Americi pod nacističkom čizmom nije tako loš, iako vlastodršci provode brutalnu represiju na bilo kakav otpor. 

Ratni pobjednici, prije svega Nijemci, koji su u filmu prikazani kao tvorci prve atomske bombe, žive u tehnološkom i ekonomskom 'boomu', najvećem u postratnoj Americi. 

Amerika se prikazuje kao raj na zemlji, naročito u sceni u kojoj policajac pomaže mladiću koji prvi put u životu vozi auto da promijeni probušenu gumu. No, to nastupa šok kada oko njih počne padati pepeo poput snijega.

"A, to je iz bolnice. Danas je utorak, a utorkom se spaljuju invalidi i neizlječivo bolesni iz cijele zemlje", govori policajac mladiću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.