Life
206 prikaza

Dan muškata prilika je za uživanje u 'parfemu'

1/3
Dreamstime
U nazivu više od 200 sorata je riječ muškat, koja je izvedenica pojma mošusni miris iz parfemske industrije. Njihov se dan slavi 9. svibnja

Muscadelle, muscat crouquant, muškat bijeli, muškat morio, muškat ottonel, muškat ruža i muškat žuti muškatne su sorte navedene u lani objavljenoj našoj Nacionalnoj listi priznatih sorti vinove loze namijenjenih proizvodnji vina i drugih proizvoda od grožđa i vina. Muškat i muškatić su drugi nazivi za hvarski prč ili parč, muscadet sinonim za sortu melon, muškatni silvanac za sauvignon bijeli, a muscat rouge de Madère Francuzi kažu za zagorsku volovinu crvenu. Ima u našim vinogradima i muškata madam matijas, muškata hamburga, a možda i muškata aleksandrije, za koji se smatra da je s bijelim "praroditelj" svih ostalih muškatnih sorata.

Za malu Hrvatsku puno je to sorata sličnog naziva, a puno ih je i u velikom svijetu: više od 200. Vina od muškata povezuje izražena aromatičnost u kojoj dominira cvijeće. Često je riječ o mirisu ruže, a neki sommelieri čak prepoznaju aromu žutih latica. Što se tiče voćnih aroma, ima ih u vinima drugih sorata od a(nanasa) do ž(ižule), ali samo u muškatnima osjeti se i grožđe od kojeg su napravljena.

Naziv muškat sličan je na svim jezicima, čak ga i Mađari prepoznatljivo zovu muskotály. Izvedenice su to pojma mošusni miris, prema tvari koje luče žlijezde mošusnog jelena, a koriste ih stoljećima u proizvodnji sapuna i parfema.

Najslavniji muškat je onaj bijeli, koji širom svijeta znaju ga kao muscat blanc à petits grains (sitnog zrna). Mađari mu tepaju bela dinka, a Srbi, Makedonci, Bugari i Rumunji nazvali su ga tamjanika iloi temjanika prema pravoslavnom simbolu toplote duše i ljubavi vjernika. Australci i Južnoafrikanci zovu ga frontignac, a Britanci white frontignan, prema turističkome mjestu na jugu Francuske nedaleko od Montpeliera, poznatom i po vinu od bijelog muškata.

 | Author: Duško Mirković/PIXSELL Duško Mirković/PIXSELL

Istarski su vinari uspjeli bijeli muškat zaštititi oznakom izvornosti na razini EU kao momjanski.

"U okolici Momjana prisutan je stoljećima. Pri odabiru pupova za razmnožavanje izabirali su se trsovi s najboljim karakteristikama pa je dobivena specifična populacija sorte sorte s manjim prinosom, boljom otpornošću na sivu plijesan i visokom kvalitetom grožđa. Dugo se smatralo da je muškat momjanski posebna sorta, no genetskim je ispitivanjima nedavno utvrđeno da je ipak riječ o muškatu bijelom", pišu autori "Zelene knjige: Hrvatske izvorne sorte vinove loze".

U specifikaciji proizvoda kojom se tražila europska zaštićena oznaka izvornosti navedena su tri stila vina od momjanskog muškata. Tako vina redovite berbe moraju biti kristalno bistra, zelenkasto žute do zlatno žute boje, srednje do jako alkoholna, uravnoteženih kiselina, ekstraktna te izražene cvjetno-voćne arome s dominantnim muškatnim karakterom. Desertna vina rade se od prosušenoga grožđa. Intenzivnijih su nijansi žute boje, jače alkoholna te kompleksnog i bogatog mirisa i okusa. Dominiraju arome suhog i prosušenog voća te ponekad meda, uz i dalje prisutne muškatne note. Arhivska vina karakterizira kompleksna aroma kao posljedica dozrijevanja, uz i dalje prisutnu muškatnu notu. Čak ni vrijeme ne može izbaciti muškat iz muškata.

Inicijativu za obilježavanje Dana muškata pokrenula je kalifornijska vinarija Gallo nakon što su 2011. Amerikanci postali najveći potrošači muškatnih vina na svijetu i od 2012. "slavi" se 9. svibnja.

Slatki je uvijek dopadljiv, 'kunst' je napraviti suhi

 | Author: PROMO PROMO

Neprovreli šećer nedvojbeno pridonosi dopadljivosti vina, a baš za muškate mnogi smatraju kako bez slatkoće neće biti dobri. Umjetnost je, međutim, napraviti očaravajući suhi muškat, a to je uspjela ekipa iločke Poljoprivredne zadruge Trs. Mirisi je tipičan, a nimalo napadan, tijela ima koliko treba, a okus je elegantan i skladan. Za to je zaslužan Zlatko Bošnjak, koji je na taj Muscat Blanc stavio i svoju sliku. Boca od pola litre berbe 2017. u osječkoj vinoteci Vinita stoji 50 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.