Life
3342 prikaza

Dešifrirana pisma Marije Antoanete otkrila njezine prljave tajne

Marija Antoaneta
Wikipedia
Marija Antoaneta bila je ozloglašena zbog svog dekadentnog načina života, a stručnjaci su konačno otkrili što piše u njezinim misterioznim pismima

Stručnjaci su nedavno otkrili što se krije u misterioznom sadržaju pisma kraljice Marije Antoanete, a tajna je bila ta da je francuska kraljica bila u strastvenoj vezi sa švedskim grofom Axelom de Fersenom, a pojavile su se i tvrdnje da kralj Louis XVI nije bio otac od dvoje njihove djece, a zajedno su ih imali četvero.

Dva stoljeća nakon što je kraljica Marija Antoaneta, ozloglašena zbog dekadentnog načina života, pogubljena na giljotini tijekom revolucije, francuski stručnjaci su ove stvari otkrili dešifriranjem zatamnjenih pasusa iz pisama koje je slala Axelu de Fersenu, inače prijatelju francuske kraljevske obitelji. 

"Završavam ovo pismo, ali ne prije nego što ti kažem, dragi i mili moj prijatelju, da te ludo volim i obožavam u svakom trenutku", napisala je kraljica u prvih od ukupno 13 pasusa, koji će biti objavljeni u j nekoliko mjeseci.

Izjava ljubavi s datumom 4. siječanj 1792. precrtana je crnom tintom šest mjeseci kasnije, nakon što je grof bezuspješno pokušavao izvući Mariju Antoanetu i njenog utamničenog supruga iz Pariza. Godinu dana kasnije, Louis XVI je pogubljen.

Povjesničari su dugo raspravljali o prirodi veze između Marije Antoanete i Axela de Fersena, pri čemu su neki smatrali da je bila ljubavna, neki seksualna, a neki platonska. 

U to vrijeme, to je bilo jako važno pitanje, jer su revolucionari predstavljali kraljicu kao frivolnu kradljivicu i izdajnicu supruga i države, dok su rojalisti tvrdili da je bila lojalna Louisu XVI.

Škakljivi detalji pisama brižljivo su prekriveni crnom tintom - pretpostavlja se da je to učinio sam švedski grof ili njegovi potomci kako bi sačuvali kraljičinu čast.

Svi raniji pokušaji da se dešifriraju cenzurirani djelovi pisma bili su bezuspješni, ali tim stručnjaka iz francuskog Znanstvenog instituta za konzervaciju zbirki (CRCC) nedavno je, uz pomoć najsuvremenije rengenske tehnologije i infracrvenih skenera, uspjeli su doći do teksta ispisanog rukom francuske kraljice koji je toliko dugo bio skriven ispod crne tinte. 

Najnovije otkriće uslijedilo je nakon objavljivanja knjige britanske povjesničarke Evelyn Farr: "Volim te ludo Marija Antoaneta: Tajna pisma”, u kojoj autorica tvrdi da je 'prilično očito da je (princeza) Sophie bila Fersenovo dijete'. Ona također dovodi u pitanje očinstvo Louisa XVI nad Antoanetinim sinom Louisom Charlesom.

Kao glavni dokaz poslužilo joj je pismo koje je prijatelj kraljevskog para Quintin Craufurd 1791. napisao tadašnjem britanskom premijeru Williamu Pittu i državnom tajniku lordu Grenvilleu i u kojem je navodno tvrdio da bi grof, kojeg 'intimno' poznaje, 'u stvari mogao biti otac prijestolonaslijednika (najstarijeg sina francuskog kralja)'.

Zaljubljeni grof je u jednom pismu pisao kraljici: "Volim te i voljet ću te ludo do kraja života", a ona mu je rekla da je on najvoljeniji i najnježniji muškarac, te da njezino srce pripada njemu, navodi Farrova u svojoj knjizi.

"Volim te ludo" je prilično moćna izjava, to nećete reći samo nekom dobrom prijatelju. Ona zaista puno govori - ukazuje na fizičku vezu. Bili su ljubavnici", tvrdi Farova, piše Telegraph.

Autorica piše da je par, koji je navodno deset godina bio u seksualnoj vezi, pomoću nevidljive tinte i šifriranih imena sakrio sadržaj strastvene prepiske. 

"Živim i postojim samo da bi tebe voljeo - to što te obožavam jedina je moja utjeha", pisao je Fersen, a ona mu je odgovorila: “Bože, kako je okrutno što smo tako blizu, a ne možemo se vidjeti!"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 14:18 17.Siječanj 2016.

    Ajme,tko je tu kome svoj:- )