Life
7962 prikaza

Devet godina zatočeni na farmi čekali smak svijeta

Farma u Nizozemskoj u kojoj su bila zatočena djeca
1/5
YouTube screenshot
Najstariji sin pobjegao je u najbliže selo, alarmrao mještane i spasio ostale članove obitelji

Sve je počelo sredinom listopada, kad se jedne kišne večeri u gradiću Ruinerwoldu, pred lokalnom pivnicom pojavio mladić zarastao u čupavu neurednu bradu. Izgledao je prilično zapušteno i djelovao je zbunjeno. Vlasnik obližnje automehaničarske radionice prisjetio se da su ga pozvali u bar iz sažaljenja i počastili ga pivom, a onda još jednim, pa još jednim.

Raspričao se i ono što ih je najviše iznenadilo – mladić je rekao da se ne smije vratiti kući jer je pobjegao. Nisu mu baš previše vjerovali jer im je djelovao smušeno, a primijetili su da je bio očaran disco kuglom i šarenom rasvjetom, piše New York Post

Jim Jones Masakr Life Zbog jednog čovjeka su popili otrov i otišli u smrt

"Razgovarao sam s njim i shvatio da misli ozbiljno. Imao je dugu kosu, nosio je staru odjeću i izgledao sasvim zbunjeno. Rekao je da nikad nije išao u školu i da 10 godina nije bio kod frizera, niti se šišao. Nismo mu vjerovali sve dok nije rekao da je pobjegao od kuće i da mu treba pomoć", prisjetio se vlasnik bara Chris Westerbeek.

U okolici su svi znali da doista postoji ta izolirana farma, pa su čak i viđali povremeno čovjeka koji je na njoj živio. Imao je oko 60-ak godina i ništa nisu znali o njemu osim da živi u kući okruženoj drugim pomoćnim zgradama, a cijelo imanje od pogleda znatiželjnika skrivalo je gusto drveće i žbunje.

Farma u Nizozemskoj u kojoj su bila zatočena djeca | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Oko ograde imanja pružale su se livade i šuma, pa ljudi nisu baš onuda često prolazili. Pored kuće bio je i veliki uređeni povrtnjak u kojem su viđali stanara imanja.

Susjedi koji su živjeli u okolnim udaljenim kućama kažu da i kad su ga viđali izvan kuće, s njegovog bi imanja dopirali zvukovi, poput kosilice ili pile, pa su shvatili da tamo ne živi sam. Bilo im je malo čudno što tako izolirano imanje posvuda na ogradama ima nadzorne kamere.

Sotonizam tajne organizacije Life Sekte zla u Hrvatskoj: Ovo su ispovijesti žrtava

Tek kad je vlasnik bara Westerbeek ipak odlučio pozvati policiju i povjerovati u riječi neurednog mladića, počela se rasplitati stravična priča.

Policija je konačno upala u kuću i napravila raciju. U kući su pronašli šestero djece i 67-godišnjeg oca, a s njima je živio i 58-godišnji Austrijanac.

Budući da su pronašli unutar kuće tajni podrum, zaključili su da djeca tamo nisu živjela svojevoljno. No, nikako nisu mogli dokučiti razlog zašto ih je otac držao poput taoca. Iste večeri nizozemska televizija donijela je reportažu u kojoj se shvatilo da su tamo 'čekali smak svijeta'.

Farma u Nizozemskoj u kojoj su bila zatočena djeca | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Kad je počela istraga, došlo se do strašnih spoznaja. Tužitelji su optužili oca da je držao šestero djece na iznajmljenom poljoprivrednom gospodarstvu devet godina. Osumnjičen je za seksualno zlostavljanje dvoje od ukupno devetero djece, od kojih je troje uspjelo pobjeći.

Mladić koji je pobjegao do sela bio je najstariji od šestero koji su ostali zatočeni na imanju i ima 25 godina.

Njihov 67-godišnji otac optužen je za protuzakonito lišavanje slobode i zlostavljanje dvoje njegove druge djece, objavile su vlasti u četvrtak. Optužen je zajedno s 58-godišnjim austrijskim državljaninom, ali još nije jasno kako se Austrijanac našao na imanju s obitelji.

Kuća Sotone Antona LaVeya STANTON LAVEY Life Unuk osnivača crkve Sotone: Moje odrastanje u sekti

Selo Ruinerwold udaljeno je oko 80 milja sjeveroistočno od Amsterdama. Policija je pronašla oca i pet mladih odraslih osoba. Istražitelji kažu kako je 67-godišnjak imao ukupno devetero djece sa ženom koja je umrla 2004. godine. Tužitelji tvrde da je seksualno zlostavljao dvoje od najstarije troje djece, koja su sva uspjela već prije napustiti dom.

Vlasti nisu objavile identitet oca, ali brojna izvješća u europskim medijima identificirali su ga kao Gerrita Jan van Dorstena. U listopadu je Obiteljska federacija za mir i ujedinjenje, poznata i kao Crkva ujedinjenja, rekla za Fox News da je van Dorsten „nakratko bio član njihovog pokreta sredinom osamdesetih“, ali je da je „poznato da je imao mnogo problema s mentalnim zdravljem i da je napustio organizaciju 1987. godine."

Farma u Nizozemskoj u kojoj su bila zatočena djeca | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Nizozemski mediji su objavili da je otac opširno pisao na društvenim mrežama o svojim vjerskim uvjerenjima a objavio je i video kako vježba na fitness spravi koja je bila u kući u kojoj je živio. Vlasnici farme koji su iznajmljivali Dorstenu imanje, kažu da je redovito plaćao najam i da nisu nikad posumnjali da se tamo događa nešto nenormalno.

Glasnogovornica tužiteljstva Debby Homans izjavila je za nizozemsku nacionalnu televiziju NOS da otac još uvijek nije ispitan iz zdravstvenih razloga. Odbila se detaljno baviti zdravstvenim pitanjima, ali mediji su izvijestili da je pretrpio moždani udar.

U međuvremenu, snimatelj koji radi na dokumentarcu o ovom slučaju objavio je izjave najstarije četvero djece - troje koje su napustile dom i 25-godišnjaka koji je alarmirao mještane. Rekli su da su im zlodjela iz optužnice poznata i da se podudaraju s njihovim iskustvima, te da se nadaju da će uslijediti sudski proces.

Međutim, mlađih petero braće stali su u obranu oca:

Crkva Scientologije u Los Angelesu ISPOVIJEST Life Imala je 10, u lice joj vikali: Je*** ćemo tebe i tvoju mamu

"Od oca smo naučili tražiti sreću u odnosu s Bogom i uzeti naše obrazovanje u svoje ruke, i u to i dalje vjerujemo“, rekli su u izjavi.

Tužitelji navode da će i 58-godišnji Austrijanac i 67-godišnji otac ostati u zatvoru do kraja istrage, a u siječnju bi trebali prvi put izaći pred suca.

Obojica su optuženi i da su nekoliko mjeseci 2009. godine u gradu Meppelu držali zatočenog 69-godišnjeg Austrijanca, te da su utajili velike količine novca koji je otkriven na farmi.

Nizozemska obitelj živjela je osam godina na osamljenoj farmi "čekajući smak svijeta". Sva djeca koju su zatekli na farmi imaju između 18 i 25 godina.

Mladić koji se pojavio u lokalnom pubu niotkuda rekao je da ima braću i sestre koji žive na farmi i da on želi da završe s načinom na koji su živjeli posljednjih desetak godina.

The Family Life Životna priča: Odrastao je u kultu sudnjeg dana

Jedan od susjeda prisjetio se da je 58-godišnjak jako pazio na eventualne slučajne prolaznike.

"Ako ste se samo malo približili farmi, on bi vas otjerao. Stalno je imao u rukama dalekozor i na sve pažljivo motrio", rekao je susjed.

Odrasla djeca nisu registrirana u holandskoj bazi podataka, nisu imali nikakve dokumente o boravištu, a policija je nastavila istraživati međusobne odnose svih stanara.

Za austrijskog državljanina saznalo se da je po zanimanju stolar, i da se zove Josef Brunner.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.