Life
12301 prikaza

Dilerske bande sa Zrća: Dilaju i djeca od 13 godina

Ubojstvo na Zrću
Dino Stanin (PIXSELL)
Samo za nepoznavatelje prilika može biti čudno da su britanski dileri 'potegli' iz Londona do Zrća

Ubojstvo na Zrću gdje je ubijen britanski državljanin Ugo Wilson za vrijeme trajanja festivala Hideout prema svemu sudeći bio je obračun dilerskih bandi. Svjedoci navode da su se ubijeni i ubojica, odnosno njihove dilerske grupe sukobile oko preprodaje ampula punjenih dušikom, koje su u Velikoj Britaniji zabranjenje, a kod nas se normalno prodaju.

Samo za nepoznavatelje prilika može biti čudno da su britanski dileri 'potegli' iz Londona do Zrća kako bi prodavali party droge. Naime, Zrće je ljeti puno britanskih partijanera, a dileri, poznavatelji britanske partijanerske scene idu za njima i uvaljuju im sve od ecstasyja i MDMA-a do kokaina i ostalih droga. Zadnjih godina postale su popularne i ampule.

Inače, britanske narko bande zadnjih su se godina raširile i po samoj Britaniji. Nekada su se držale isključivo svojih teritorija, ali promjenom trendova na narko tržištu, teritorij i kvartovi im više nisu primarni. Osim toga, ni striktno držanje u bandama im više nije u fokusu. Upravo suprotno, ne žele isticati da pripadaju bandama, jer su s godinama shvatili da na taj način previše privlače pažnju policije. Treća stvar koja je postala relativno uobičajena u britanskim bandama je sve veći broj djevojaka koje im se priključuju.

Party na Zrću | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL
Njihov zadatak se uglavnom svodi na prijenos droga, odnosno transport i unos na partyje i slična događanja, jer je zbog manjeg broja policajki od policajaca manja vjerojatnost da će ih pretražiti.

Jedno od istraživanja koje je Velika Britanija provela o britanskim narko bandama bilo je usmjereno na bandu poznatu kao Mali Boys. Riječ je o grupi od 40-ak glavnih članova, koji su porijeklom iz Somalije, dok mlađi članove potječu iz ostalih kultura. Među njihovim su članovima i tinejdžeri stari između 12 i 17 godina, te se smatraju iznimno opasnima, piše Guardian.

Osim što sudjeluju u dilanju, poznati su i po ostalim nasilnim kaznenim djelima, uključujući i seksualno iskorištavanje djece. Bandu vode isključivo dečki, a britanskoj policiji je nepoznato gdje završava novac kojeg zarađuju od svih kaznenih djela.

Što se tiče ostalih bandi, britanska policija je došla do šokantnih saznanja da bande regrutiraju čak i djecu od deset godina. U početku ih nagovaraju da kradu po trgovinama i tako ih 'uče' da je krađa normalno ponašanje.

Ono što zabrinjava je što je među njima u porastu nasilje i napadi noževima, a upravo na Zrću su navodno u sukobu bandi u kojem je ubijen Wilson korišteni noževi. Britanske bande više ne operiraju samo u velikim gradskim središtima, već se šire u ruralne djelove Velike Britanije, kao i u mjesta pored mora, koja se smatraju mirnim gradićima. I naravno, predgrađa velikih gradova.

No, britanska Vlada ni policija naprosto nemaju način kako ih zaustaviti. Čak je i jedan londonski gradski vijećnik svojedobno rekao: "Dileri i bande su u svakoj ulici. Kultura bandi proširila se kao kuga."

Policija je zadnjih nekoliko godina imala par uspješnih akcija u kojima su uhitili članove bandi i zaplijenili priličnu količinu droge. Međutim, bande i dilere ništa ne može zaustaviti i otada kao da ih ima sve više.

Dodatni problem im predstavlja činjenica da se bande međusobno sukobljavaju. zabilježeno je više tučnjava i ubojstava među dilerima, ali i njihovim klijentima. U porastu su napadi kiselinom, zbog čega je primjerice na sud u mjestu Thurrock zabranjen unos boca s vodom, jer se boje da bi u njima mogla biti kiselina, te da bi članovi bandi na sudu mogli napasti članove 'neprijateljske' bande ili čak službenike suda. 

Party na Zrću | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL
No, najveći porast nasilja bilježi se u napadima noževima. Prema nekim procjenama, na londonskom području napadi noževima narasli su za 116 posto, a osim Londona, noževi su 'popularni' i u Norfolku, Hertfordshireu, Wiltshireu, Sjevernom Walesu i Essexu.

Razlozi za ove pojave su brojni - od toga da lokalne vlasti nisu u stanju obitelji držati dalje od već registriranih kriminalaca do općenito lošeg plana zbrinjavanja registriranih kršitelja zakona, koji se vrlo brzo nakon što ih se pusti iz zatvora izmaknu kontroli i priključe nekoj bandi ili se vrate staroj.

Među napadima, osim noževa i kiseline, vrlo su česti napadi čekićima, a članovi bandi vrlo su kreativni u nalaženju načina kako regrutirati nove članove. Neki od njih se čak upisuju na fakultete i u srednje škole i tamo traže nove 'žrtve' koje uvlače u posao s drogom.

Prema zapisima iz policije, jednog su malog od 13 godina lako navukli na dilanje - vozili su ga po gradu u bijesnim autima, kupovali mu hranu, davali novac da kupi mami poklon za rođendan, a dečko je za njih nakon nekog vremena počeo dilati crack i heroin.

Oni malo stariji vlakom putuju od Londona do okolnih mjesta i tako dilaju drogu, a noževe sa sobom nose 24 sata dnevno, svaki dan u tjednu.

"Prvo što nam kažu kad počnemo dilati je da moramo stalno imati sa sobom nož", rekao je jedan od londonskih dilera za Vice.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • emmica23 15:48 30.Lipanj 2018.

    svi su u igri, SVI ! PS ZA ONE KOJI NISU UPUCENI , LOKALNE DELIJE ALI I S I R E SVI SU KORUMPIRANI SVI SE ZNAJU ......ali moraju biti tiho