Life
59077 prikaza

Druga strana povijesti: Titanic uopće nije potonuo?

Titanic
Paramount Pictures
Sve što ste mislili da znate može biti krivo, barem tako proizlazi iz ovih šokantnih teorija o povijesnim činjenicama

Ljudi dijele generalno prihvaćena mišljenje o svakom slavnom povijesnom događaju, no postoje velike šanse da su neke od tih viđenja nametnuli moćnici, vjerojatno iz vlastite koristi.

Stoga i povijesnim činjenicama treba pristupati s dozom zdrave sumnje, budući da je poznato kako povijest pišu pobjednici i moćnici, a ovo su neke od šokantnih teorija koje prikazuju posve novo viđenje slavnih događaja.

Alternative potonuću Titanica

Prva verzija govori kako je potonuli brod bio Olympic, brod identičan Titanicu. Olympic je izgrađen godinu dana ranije te je bio slučajno oštećen, a osiguranje nije moglo pokriti te troškove. Kako bi ih namirili, tvrtka vlasnik White Star Line osmislila je slučaj stoljeća - odlučili su potajno zamijeniti brodove prije isplovljavanja iz luke. 

Identični brodovi Titanic i Olympic | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Željeli su poslati na more stariji i oštećeni Olympic umjesto novog Titanica, odglumiti nesreću na moru i olako doći do novca iz osiguranja. Mislili su režirati takav tragičan događaj, evakuirati putnike na obližnje brodove i na kraju cijele balade profitirati. Zbog toga se kapetan navodno namjerno zabio u ledenu santu.

No, okrutna je stvarnost da je stari Olympic potonuo prebrzo da bi putnicima bilo spasa, a najbliži brodovi nisu bili dovoljno blizu da spase većinu putnika. 

Nova egipatska otkrića

Znanstvenici i dalje raspravljaju o godini izgradnje egipatskih piramida, najstarijih monumentalnih svjetskih struktura. Zvuči apsurdno, no razlike u mišljenjima razilaze se od nekoliko stoljeća do tisućljeća!

Prikaz sfinge i velike piramide u Gizi | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Uzmite za primjer Veliku sfingu u Gizi. Opće je prihvaćeno vjerovanje kako je izgrađena za vrijeme faraona Kefrena u 3 tisućljeću prije Krista. No, 1857. je otkriven natpis na piramidi prema kojem je faraon Kefren naredio samo obnovu Velike sfinge, a ne njenu izgranju, stoga je vrlo izgledno kako je piramira puno, puno starija nego što smo ikad mislili.

Također, otkriveno je kako su duboke brazde na tijelu Sfinge posljedice erozije vode, no vrijeme u Egiptu nije bilo dovoljno kišno za to barem 8000 godina

Lov na blago u Troji

Opće je prihvaćeno vjerovanje kako se grad Troja najvjerojatnije nalazio na turskom brežuljku Hisarlik kojeg je kasnije otkrio slavni arheolog Heinrich Schliemann.

Povijesne ruševine u Troji | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ipak, njegove su kolege sumnjale u to otkriće jer su ga smatrali lovcem na blago. Postoji i teorija kako je Heinrich Schliemann sam promovirao svoja otkrića - pronašao je slične antičke ruševine koje bi mogao "prodati" pod Troju te je zakopao komadić blaga tamo. Muzeji su imali značajne sumnje u vjerodostojnost Prijamovog blaga koje je tamo navodno pronađeno. 

Amerikanci su sami izazvali Pearl Harbour

Jedna teorija sugerira da je Franklin D. Roosevelt shvatio da je jedini način da utječe na svjetsku povijest ulaskom u Drugi svjetski rat, a u tome je vidio i sjajnu priliku za financijski razvoj svoje zemlje. No, američka javnost nije dijelila to mišljenje te nisu htjeli rat koji ih se ne tiče.

Prema ovoj teoriji, Roosevelt je Japanu dao ultimatum u dokumentu "Hull note", a znao je i za napad koji su Japanci planirali jer su nosači borbenih zrakoplova to jutro napustili bazu prije napada, iako nije tako bilo ranije predviđeno. Za pozitivan ratni ishod, možda je to bio pravi potez. 

Predpotopne - zaboravljene civilizacije

Prema nekim znanstvenicima, među kojima su brojni arheolozi, postoje čvrsti dokazi kako su svijetom nekoć vladale znatno naprednije civilizacije koje je vjerojatno uništio veliki potop, koji se spominje u brojnim mitovima i religijskim knjigama poput Biblije.

To osporava čitave temelje poznate nam ljudske povijesti i otvara brojna pitanja o našim precima i njihovim znanjima, povezanosti s izvanzemaljcima i slično.

Pogledajte emisiju Na rubu znanosti na tu temu:

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • penzic 19:11 16.Kolovoz 2017.

    Lijepo vam piše u "stručnoj" literaturi, da se civilizacije ciklički pojavljuju svakih 100.000 godina. Onda izumru, pa se diže nova i dostiže vrhunac, pa sve ponovo. Neke su bile dovoljno bistre da ostave pisani trag, zato i jest Egipat toliko ... prikaži još! munjevito izašao na scenu, sa radovima i znanjima koje mi danas ne možemo ponoviti.

  • nelson 21:32 15.Kolovoz 2017.

    ne nego gdje je?ostao u liverpoolu?