Life
713 prikaza

Dubai Opera otvorila vrata - u nju je uloženo 330 milijuna dolara

Operna kuća u Dubaiju
1/10
Wikipedia
Operna kuća u Dubaiju nedavno je otvorena nastupom Placida Dominga. Može primiti do čak 2.000 ljudi, a u njoj će se održavati koncerti i sportski događaji

Nakon tri godine izgradnje, Operna kuća u Dubaiju službeno je otvorila svoja vrata u srijedu spektakularnim nastupom slavnog tenora Placida Dominga.

Operna kuća u Dubaiju | Author: Wikipedia Wikipedia

Izgradnja Operne kuće stajala je 330 milijuna dolara, a prostire se na površini od 540 metara kvadratnih. Može primiti do čak 2.000 ljudi, a u njoj će se održavati koncerti i sportski događaji. 

Dubai Opera | Author: AHMED JADALLAH/REUTERS/PIXSELL AHMED JADALLAH/REUTERS/PIXSELL

Za dizajn Operne kuće zaslužna je kompanija Atkins iz koje kažu da su željeli donijeti kulturni napredak ovom gradu. Također, nadaju se i da će pomoći ekonomiji. Slavna Sydneyska opera zarađuje oko 775 milijuna dolara godišnje, a zaslužna je i za otvaranje 8.439 radnih mjesta. 

Sama zgrada u suprotnosti je s golemim staklenim zgradama koje ju okružuju i komplementira jezero koje se nalazi iza nje, a svojim mjerama spušta pogled na intimniju mjeru.

"Želimo da posjetitelji koji dođu u operu aktiviraju trg i okolnu četvrt", rekao je arhitekt Janus Rostock koji stoji iza dizajna ovog umjetničkog centra. Upravo je oblikom zgrade i staklima koja ne reflektiraju vanjsku svjetlost htio i izbrisati granice između interijera i trga i omogućiti kristalno čist pogled u zgradu, ali i iz nje, u bilo koje doba dana i noći. Čak je i predvorje zgrade javni prostor koji omogućuje svima da na trenutak, ako prolaze ovim prostorom, dođu bliže umjetnosti.

Jedno od najfascinantnijih obilježja Opere je centralni luster koji se sastoji od 2.900 LED lampica i teži oko 5.000 kilograma. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.