Life
1936 prikaza

Nose najskuplju visoku modu koju mogu gledati samo njihovi muževi

Dolce Gabbana, arapsko izdanje
Mnogi gledaju na bliskoistočne zemlje kao konzervativne i nazade, no žene ondje to definitivno nisu

Jawaher Alyoha (21) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kaže kako mjesečno troši oko 1.000 dolara na odjeću, obuću i torbice, a rijetko izlazi iz kuće bez savršene frizure i šminke. 

Kao i mnoge druge žene u Emiratima, Alyoha nosi abaju, dugačku haljinu koja pokriva njezinu odjeću, i veo koji pokriva kosu kada izlazi van. Samo nekolicina Alyohinih prijatelja i članova obitelji može vidjeti što nosi ispod abaje, obično u privatnim domovima ili na događajima koji okupljaju samo žene, no to je ne sprječava da troši na novu odjeću. 

"Osjećam se izvrsno kada znam da izgledam dobro ispod abaje", rekla je.

Dolce Gabbana, arapsko izdanje | Author: Dolce&Gabbana Dolce&Gabbana

Alyoha kaže da je najveću svotu novca izdvojila za haljinu talijanskog dizajnera Valentina. Platila ju je oko 2.200 dolara, no kaže kako ponekad kupuje i u jeftinijim trgovinama poput H&M-a i Zare. 

Noura Hassan (24) za sebe kaže kako je šopingholičarka, a abaju nosi već 10 godina. 

"Ako imam novca, volim ga trošiti. Svaki tjedan kupujem odjeću, a mjesečno trošim oko 800 dolara za nove 'krpice'", kađe Hassan.

Cipele su joj najveća strast jer se mogu vidjeti i ako nosi abaju. U svojoj kolekciji ima skupocjene cipele s potpisima slavnih dizajnera poput Christiana Louboutina, Manola Blahnika i Christiana Diora

Kao i Alyoha, Hassan kaže kako ju odjeća čini sretnom te želi biti lijepo obučena ispod abaje. 

"Volim nositi šarenu odjeću, to me usrećuje!", rekla je Hassan.

Žene iz bogatih bliskoistočnih zemalja poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Katra najbolje su odjevene žene na svijetu, a potražnja za visokom modom u tim zemlja jača. Stanovnici Perzijskog zaljeva prosječno troše oko 2.400 dolara mjesečno na odjeću, obuću i kozmetiku. 

"Arapski svijet nije izoliran kada je riječ o modi i trendovima. Iako se žene odijevaju konzervativno, stalo im je do mode i troše velike količine novca", kaže Shamail Siddiqi.

Ujedinjeni Arapski Emirati liberalniji su od susjednih država poput Saudijske Arabije gdje žena mora pokriti cijelo tijelo. U Emiratima žene nisu obvezne nositi abaju iako većina ipak nosi. Mlađi naraštaji žena biraju modernije abaje koje su sprijeda otvorene te se može vidjeti što nose ispod. 

Dolce Gabbana, arapsko izdanje | Author: Dolce&Gabbana Dolce&Gabbana

Blogerica iz Dubaija objašnjava kako žene u ovom gradu provode većinu vremena u shopping centrima i zato što im to predstavlja bijeg od visokih temperatura te zato ne čudi što troše tisuće dolara mjesečno na odjeću. 

"Žene ovdje vole visoku modu. Nikada ih neće vidjeti da nose nešto jeftino. Zamislite da vam vjetar podigne abaju i ispod imate samo pidžamu?! Morate biti jako oprezni kako ćete se odjenuti ako vam je stalo do vašeg imidža", kaže dizajnerica Fatma AlMulla.

Dizajnerica objašnjava kako se Arapkinje vole lijepo odijevati prvenstveno zbog sebe. Kaže kako i sama osjeća bolje kada zna da je ispod abaje odjevena modereno.

Britanka Vicky, koja nije željela otkriti svoje prezime, počela je nositi abaju prije 6 godina kada se preobratila na islam prije udaje za muškarca iz Dubaija. Kaže kako je bilo teško naviknuti se na oblačenje abaje prije svakog izlaska te da još uvijek nosi tajice kada je u svom domu. 

"Osjećate pritisak da se morate dobro oblačiti. Mislim da postoji prešutno natjecanje između žena ovdje", kaže Vicky.

Dolce Gabbana, arapsko izdanje | Author: Dolce&Gabbana Dolce&Gabbana

Svadbe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najglamurozniji su društveni događaji. Žene i muškarci su odvojeni te žene ne nose abaje već pokazuju sav luksuz svoje garderobe. 

"Vjenčanja su ovdje velika stvar. Na moju svadbu došlo je 2.000 ljudi. Vrlo je važno što nosite. Ljudi vole pokazivati svoje 'krpice', no ne vidim to kao negativnu stvar", kaže AmMulla. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.