Life
5607 prikaza

Dva naša vina među 100 najuzbudljivijih na svijetu

Mundus Vini, natjecanje u kvaliteti vina 2018.
1/2
Mundus Vini
Volarević Plavac mali 2018. Platinum edition i Chardonnay Saints Hills 2020. oduševili kritičare američkog časopisaWine Enthusiast

Elegantni hrvatski chardonnay slamnate je boje sa zlatnim odsjajem, a miriše zamamno na kremu od limuna, marelicu, vinogradarsku breskvu i bagremov cvijet. Okus je mekan i vrlo dobro izbalansiran, a osim na kremu od limuna podsjeća na karamelizirani ananas fino zaogrnut ugodnom kiselošću, obrazložili su kritičari američkog časopisa Wine Enthusiast zašto su Chardonnay Le Chifrre 2020. hrvatske vinarije Saints Hills uvrstili na listu 100 najuzbudljivijih vina na svijetu ove godine.

Naslijepo su, kažu, kušali oko 21.000 vina iz cijeloga svijeta, a među 100 odabranih našla su se "uvjerljiva i ukusna vina s dobrim omjerom kakvoće i cijene te dostupna za kupnju". Nije, dakle, riječ o ekskluzivnim serijama, nego o vinima koja se mogu naći na policama. Sigurno ne u svakom supermarketu, ali u dobrim vinotekama. Le Chiffre iz 2020. u Vrutku stoji 249,98 kuna, a u SAD-u je 60 dolara, naveli su u Wine Enthusiastu.

Vinariju Saints Hills osnovao je poduzetnik Ernest Tolj 2006. i bio je među prvima koji su sadili grožđe na Komarni, najmlađem hrvatskom vinogorju smještenom s "kopnene" strane Pelješkog mosta. Danas uzgaja plavac i na Dingaču, a vinograde chardonnaya i malvazije ima u istarskome mjestu Radovani. Savjetnik mu je glasoviti "leteći enolog" Michel Roland.

 | Author: PROMO PROMO

A s Komarne je grožđe za drugo naše vino s liste najuzbudljivijih, Plavac Mali 2018. Platinum Edition vinarije Volarević. Odličan crnjak od naše autohtone sorte rade u ograničenoj količini, na godinu napune najviše 4000 butelja.

Najuzbudljivije vino na svijetu po Wine Enthusiastu je Pinot Noir Giant Steps 2020. iz vinograda Applejack u australskoj dolini Yarra koji stoji 65 dolara. Slijede Comm. G. B. Burlotto 2018. Monvigliero Nebbiolo iz talijanskog Pijemonta (110 dolara), Riesling 2016. koji je alzaška vinarija Trimbach napunila obilježavajući 390 godina od osnutka (50 dolara), Weingut Knoll 2019. Ried Kreutles Loibner Smaragd Grüner Veltliner iz austrijske regije Wachau (58 dolara) te kalifornijski pjenušac Schramsberg 2013 J. Schram Blancs Sparkling Blend čija je cijena 130 dolara.

Najskuplje vino na listi je burgundijski crni pinot Domaine Mongeard-Mugneret 2017. Grand Cru s glasovitog položaja Grands-Echezeaux na devetome mjestu, a stoji 264 dolara. Najjeftinija su Rotari Sparkling Rosé iz Južnog Tirola u Italiji, Malbec-Merlot Château Eugénie 2020 Tsar Pierre le Grand iz Cahorsa na jugozapadu Francuske, nazvano po ruskom caru Petru Velikom te Sauvignon blanc Gérard Bertrand 2020. Cote des Roses iz istog dijela Fracuske. Stoje 16 dolara. Kod nas Vrutak prodaje 15 vina Gérarda Bertranda i imaju odličan odnos cijene i kvalitete, što ne znači da su obavezno jeftina. Ovaj sauvignon još nije u ponudi.

Među 100 najuzbudljivijih po američkom izboru najviše je i američkih vina: 22 iz Kalifornije, tri iz savezne države New York te po dva iz država Oregon i Washington. Slijede Italija sa 16 vina, Španjolska i Francuska s po osam, Australija sa sedam, Portugal sa šest, Novi Zeland i Austrija s pet, Čile s četiri te Južnoafrička republika, Engleska, Izrael i Hrvatska s po dva vina. Jedno vino na listi imaju Argentina, Kanada, Njemačka, Libanon, Izrael i Mađarska. U statističku tablicu liste od 100 Ameri su nakon kušanja 21.000 vina uspjeli ugurati 102 (?) uzorka. Prema stilu vina računali su točno: 45 je crvenih, 30 bijelih, 19 pjenušavih, tri porta, dva desertna i jedno ružičasto.

 | Author: PROMO PROMO

Hrvatski crnjak preporučuju uz tomahawk steak

Miriše na zrelu kupinu, šljivu, kadulju, pržena zrna kave i kožu. Okus je koncentriran i raskošan, s uravnoteženim odnosom voća, finih sitnih tanina, svježine i male količine neprovrela šećera. Vino može lijepo odležati 20 godina, a poslužiti ga treba uz tomahawk steak ili pašticadu. Tako Volarevićev Plavac Mali 2018. Platinum Edition opisuje tvrtka Croatian Premium Wines koja izvozi hrvatska vina u SAD. Pohvale "nose" i cijenu - butelja u osječkoj vinoteci Vinita stoji 525 kuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 15:37 07.Prosinac 2022.

    Vinoooo