Life
359 prikaza

Dvorska vina Šoškić oduševila i Decanter

1/3
Facebook
Jantar u čaši, dvije sorte se ljube čekajući nas. Tri haiku stiha opisuju i vino Haiku2, koje je plešivička obitelj napravila od rizlinga i manzonija

Japanske trešnje rastu oko vinograda iz kojeg je grožđe za naše prvo jantarno vino, našalio se Siniša Šoškić objašnjavajući "japanski" naziv vina od rajnskog rizlinga i manzonija. Punih su se 200 dana namakale kožice bobica u moštu pa u vinu tijekom maceracije i fermentacije u drvenoj pokrivenoj kaci. Potom su ga njegovali godinu dana u bačvama od 500 litara pa napunili u boce i čekali priliku da ga puste na tržište. Teško da su mogli dočekati bolju nego što je platinasta medalja koju je Haiku2 "zaradio" na ocjenjivanju britanskog vinskog časopisa Decanter.

- Zaokruženo i dobro izbalansirano vino zanimljivih biljnih aroma začinjeno je finim taninima, a kremasta tekstura obogaćuje okus dajući mu širinu i karakter - zapisali su Decanterovi ocjenjivači o jednom od 165 vina koja su, između 18.244 uzorka pristiglih sa svih strana svijeta, nagradili najvišim priznanjem.

 | Author: Facebook Facebook

Siniša je po struci elektrotehničar, koji je od 1987. radio za poznate plešivičke vinare Jambrovića, Nežića i Tomca. Pet godina poslije odlučio je i sam ući u vinski svijet. Otkupljivao je male parcele i uspio okrupniti tri hektara. Prvi vinograd posadio je 1993., a danas na osam hektara uzgaja rajnski rizling, sauvignon, chardonnay te sivi i crni pinot. Blizu je, kaže, ekološkog uzgoja, pa skuplje plaćaju prirodna sredstva, i to ne zbog mode ili certifikata nego zato što velik dio vina i sami popiju kod kuće.

Ostalo prodaju u rinfuzi, litrenim bocama i buteljama s navojnim čepom, najviše na vlastitim prodajnim mjestima: pet ih je u Zagrebu te po jedno u Karlovcu i Rijeci.

- Prvo smo otvorili 1998. u Dubravi i vidjeli da je tako najbolje. Nema odgoda plaćanja, nema rabata... - pojašnjava.

Trećinu vina puni pod nazivom Taste of terroir za ugostiteljske objekte i hotele u boce posebna oblika, u kakvoj je i nagrađeni Haiku2. Planira ih početi koristiti za sva buteljirana vina. Iz prošlogodišnje berbe njeguje dva nova jantarna vina, Haiku4 i Haiku5, od četiri, odnosno pet sorata.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Siniša Šoškić Tomislav Miletić/PIXSELL

Velikim priznanjem iz glavnoga grada nekadašnjeg carstva obiteljska je vinarija, sa Sinišom rade supruga Dijana, kći Lana te sinovi Leonardo i Antonio, na najbolji način opravdala i ambiciozni puni naziv vinarije Dvorska vina Šoškić.

Platinaste su medalje na ovogodišnjem Decanterovu ocjenjivanju osvojile i vinarije Benvenuti iz Kaldira pokraj Motovuna desertnim vinom San Salvatore Muškat 2017. te Kozlović slavnom Malvazijom Santa Lucia 2017. Zlatom su se okitila vina DeMar Graševina 2020. iz Ludbrega, Zlatno brdo Gold Cuvée 2020. (pinot sivi izborna berba, traminac izborna berba bobica, chardonnay, rajnski rizling) iz Baranje, Zure Reventón Sur lie Grk 2019. i Zure Bartul Grk 2019. s Korčule, Korlat Supreme 2013. (cabernet sauvignon, syrah i merlot) iz Benkovca, Prestige Pošip 2019. Kraljevskih vinograda iz Petrčana, Vučemilović Vallis Rabiosa desertno vino 2020. (malvasija dubrovačka, maraština, grk i pošip) iz Zadra, Jakopić "R" 2019. (rajnski rizling) i Štampar Sauvignon 2021. iz Međimurja, Sauvignon Puhelek Purek 2021. iz Zeline, Traminac Izborne berbe prosušenih bobica 2016. Iločkih podruma te još pet "Istrana": Tomaz Teran Barbarossa 2019., Vina Mario Banko Cuvée Sv. Šimun 2018. (teran, cabernet sauvignon, hrvatica), Vivoda St. Euphemia Malvazija 2018., Matić Malvazija Afrodita 2019. i Fakin Teran 2021. Hrvatski su vinari osvojili još 111 srebrnih i 184 brončane medalje.

Haiku je poezija poljoprivrednika opjevana u vinu

Od rajnskog rizlinga i manzonija plešivička obitelj Šoškić napravila je vino Haiku2, kojem su ocjenjivači britanskog časopisa Decanter dodijelili 97 od 100 bodova. Haiku su ga nazvali zato što je profesor matematike Vladimir Devidé, veliki ljubitelj ove poezije, govorio kako su to jednostavni stihovi poljoprivrednika o vlastitim iskustvima. Dvojka u nazivu označava broj sorti, a Siniša je dosad spominjao samo rizling. Tek nakon osvajanja velikog priznanja otkrio je da je druga manzoni.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.