Life
40545 prikaza

EU nakon rata: Dubrovnik u Bosni, Velika Srbija bez Beograda

Karta utopističke Europske unije
1/4
screenshot/youtube
Zamišljena EU imala je svoja pravila, među kojima i ono da žene nemaju pravo glasa

U online kolekciji rijetkih povijesnih karti "Boston Rare Maps" nalazi se jedna karta iz 1920., "The New Europe with Lasting Peace. The Unionization of Middle Europe". Riječ je o karti koja prikazuje utopijsku shemu Europske Unije nakon Prvog svjetskog rata.

Karta je napravljena uz popratni pamflet "Europska unija: Vodič za trajni mir".

Kao što se vidi na mapi, Europska unija je zamišljena da se sastoji od 24 kantona, a svaki kanton jednakog je oblika. Taj čudan oblik svakog kantona napravljen je, kako stoji u pamfletu, kako bi se cijeli teritorij Unije ravnomjerno rasporedio, te da se svađe među pojedinim državama zauvijek prekinu.

Karta utopističke Europske unije | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Granice svakog kantona počinju kod bečke katedrale Svetog Stjepana, čije je ime promijenjeno u Sankt Stephan i zamišljen je kao glavni grad Unije. Izbor Beča kao glavnog grada Unije nije objašnjen.

Na karti su brojne zanimljivosti, pa se tako vidi da primjerice "kanton Ljubljana" uopće ne postoji već je Slovenija podijeljena na kanton Graz i kanton Marseille.

Kanton Zagreb obuhvaća srednju Dalmaciju, Liku, Sjevernu Hrvatsku, dio Austrije i dio Slavonije. Primorsko-goranska županija i Istra završile su u kantonu Graz, dok je jug Dalmacije s Dubrovnikom pripao kantonu Sarajevo.

Karta utopističke Europske unije | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Kantonu Beograd pripao je dio Mađarske, ali ne pripada mu dio južne Srbije. Taj dio pripao je nekoj vrsti velike Srbije, odnosno srpsko-albanske države, čime je zapravo Velika Srbija ostala bez Beograda.

Velika Britanija uopće nije u Uniji, koja je podijeljena na četiri naroda: Romani, Germani, Slaveni i Mađari. Svi osim Mađara podijeljeni su na nekoliko nacija i u svakom kantonu su pripadnici barem dva naroda.

Također, prema pamfletu, svi s dvadeset i više godina imaju pravo glasa, osim žena! Predsjednik Unije bira se svake tri godine i svaki mandat pripada drugom narodu.

(puna veličina karte na ovom je linku)

Karta utopističke Europske unije | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • patkovic 13:01 28.Kolovoz 2017.

    na kraju opet švabo izgubi od ludog rusa

  • nelson 18:01 27.Kolovoz 2017.

    austria će nas ponovno osvojiti