Life
198 prikaza

"Fakultet nije ključan za uspjeh na poslu"

Promocija diplomaca
goodfreephotos.com
Helen Whitehouse je odustala nakon druge godine studija novinarstva i kaže da nikada nije zbog toga požalila

Slobodna britanska novinarka Helen Whitehouse objavila je u Guardianu komentar u kojem otkriva da je nakon druge godine studija odustala od fakulteta. I da smatra da joj je to bila pametna odluka, jer je uspjela naći svoj put prema uspjehu kakav u suprotnom ne bi pronašla. Studij joj se, piše ona, nakon dvije godine toliko zgadio da je cijelo jedno ljeto provela zarađujući za život u trgovini i skupljajući koliko god je mogla novinarskog iskustva.

Prirodno je da tvrtke nastoje privući što bolje mlade ljude koji su tek diplomirali i žude se lansirati u svijet rada. Međutim, upozorava ona, postoji mnoštvo studenata kojima diploma ipak neće pomoći da nađu bolji posao. Whitehouse se poziva na istraživanje koje je pokazalo da, iako s identičnim diplomama, mladi koji potječu iz siromašnijih obitelji, nakon diplome imaju niže plaće od svojih kolega koji su odrasli u uvjetima višeg životnog standarda.

Nadalje, ističe i to, glavni motiv velike većine mladih za studiranje jest nada da će tako lakše naći posao. Istodobno, troškovi života sve su veći, školarine su sve više, a i ponuda poslova sve je nesigurnija, tako da Whitehouse predviđa da će vrlo skoro ovakvo stanje mlade jako udaljiti od sveučilišta. Posebno u onim područjima, kaže ona, u kojima je praktično iskustvo puno važnije za kvalitetu obavljanja posla, kao što je slučaj u novinarstvu koje je njen izbor.

Ona priznaje da se i dalje susreće s predrasudama da je automatski slabije obrazovana već time što nije diplomirala. I dok se iskreno raduje svakom svom prijatelju i kolegi koji diplomira, njoj apsolutno ne pada na pamet vraćati se na studij tako dugo dok taj dio obrazovnog sustava ne bude puno intenzivnije okrenut praktičnom dijelu naobrazbe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.