Life
19318 prikaza

Fatalna manekenka zbog koje su padale vlade

Christine Keeler
Screenshot Youtube
Njezina veza s ministrom obrane bila je jedna od najozloglašenijih političkih skandala

Christine Keeler, bivša manekenka čije su ljubavne veze šezdesetih, u vrijeme Hladnog rata s jednim britanskim ministrom i ruskim diplomatom dovele do pada tadašnje konzervativne vlade preminula je u ponedjeljak u svom domu.

Vijest o njenoj smrti objavio je njezin sin, a britanska javnost odmah se prisjetila slavnog modela koja je bila ključna osoba u jednom od najozloglašenijih političkih skandala u povijesti Velike Britanije.

"Moja majka je neke bitke dobila, a neke je izgubila. Zaslužila je svoje mjesto u povijesti, ali uz jako visoku cijenu", objavio je njezin sin.

Afera Profumo

Keeler je 1961. godine ima 19 godina i u to je vrijeme nastupala u kabare klubovima u Londonu. Tada ju je netko upoznao s Johnom Profumom, koji je bio u srednjim četrdesetim godinama, a u vladi premijera Harolda MacMillana bio je ministar obrane i nova politička zvijezda. Keeler i Profumo započeli su ljubavnu vezu, ali Keelerova je u ot vrijeme još uvijek bila u vezi s Jevgenijem Ivanovim, sovjetskim vojnim atašeom.

Veza između Profuma i Keelerova je dospjela u javnost nakon što je policija istraživala jedan incident u kojem je sudjelovala Keelerova. Kako je objavio New York Times, njezin u međuvremenu bivši ljubavnik Ivanov je prema njenoj zgradi ispalio nekoliko hica iz pištolja. Policijska istraga je tako s vremenom došla i do podatka da je Keelerova u vezi s Profumom.

Profumo je pokušao 1963. godine pobiti tračeve da je u vezi s poznatom manekenkom i uvjeravao članove parlamenta da je priča izmišljena.

No, kako su se tračevi nastavili širiti, a naročito kada je procurilo da postoji mogućnost da su neke državne tajne preko njegove ljubavnice Christine Keeler mogle doći do Rusa, Profumo je aferu priznao svojoj supruzi, a potom i premijeru. Iste je godine podnio ostavku.

Kako nije bio u stanju zaustaviti štetu koja je nastala zbog skandala, mjesec dana kasnije ostavku je podnio i premijer MacMillan. Uslijedili su novi parlamentarni izbori 1964. godine. Torijevci su teško poraženi, a Laburistička stranka odnijela je nadmoćnu pobjedu, na čelu s Haroldom Wilsonom, koji je postao novi premijer.

Dok je priča o skandalu punila novinske stupce nastala je kultna fotografija Christine Keeler. Snimio ju je Lewis Morley, a na njoj Keeler izgleda kao da je potpuno gola dok sjedi na sjedalici i zapravo je postala fotografija koja najbolje opisuje cijeli skandal.

Privatni život

Profumo je manje-više nastavio normalno živjeti, i dalje pod budnim okom javnosti, ali s vremenom ga je britanska kruna nagradila titulom zbog njegovih filantropskih aktivnosti. Keelerova je pak s druge strane optužena za izdaju i ometanje pravde zbog lažnih iskaza o vezama u aferi Profumo. Zbog toga je dobila šest mjeseci zatvora.

Keelerova je kasnije objavila nekoliko knjiga uključujući i memoare o ovom slučaju, a dobila je i novo izdanje 2012. godine nakon smrti Johna Profuma. Kako piše Guardian, Christine Keeler je nastavila živjeti pod prezimenom Sloane, dva puta se udavala i oba su braka završila razvodom. Imala je dvoje djece.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:32 07.Prosinac 2017.

    ima zavodnički pogled