Life
868 prikaza

Francuska će globiti one koji plaćaju seks, ne prostitutke

Eskort djevojka
Thinkstock
Ovime ta zemlja postaje peta država iz Europe odnosno treća članica EU-a čiji represivni aparat će kažnjavati korisnike seksualnih usluga, a ne prostitutke koje su već svojim položajem žrtve

Prostitucija u Francuskoj odavno je legalna, ali ubuduće će biti kažnjivo plaćati za seks. Francuski parlamentarci izglasali su zakon prema kojem će se globom do 3750 eura kažnjavati ona osoba koja nekome plati za seks. Osoba koja se prostituira istodobno se može savršeno legalno dalje baviti prostitucijom. Time se Francuska kao peta europska država svrstava u blok onih koje se protiv prostitucije bore kažnjavanjem korisnika seksualnih usluga, umjesto žrtava prostitucije.

Slične ili iste zakone ranije su uveli Norveška i Island, odnosno Švedska i Velika Britanija kao članice EU-a. Vlada je također odlučila izdvojiti 4,8 milijuna eura godišnje kako bi ženama i muškarcima koji se prostituiraju pomogla pronaći novi posao, izvan tzv. industrije seksa, a oni koje policija uhvati u prekršaju, morat će pohađati intenzivne obrazovne tečajeve o razornom utjecaju prostitucije na živote onih koji se prostitucijom bave.

Ideja za ovakve mjere temelji se na definiciji prostitucije kao vida nasilja. Istim tragom do sada je već bilo kažnjivo svodništvo, držanje bordela i slične aktivnosti. No, posljednji potez vlade naišao je na žestoke kritike udruga za zaštitu ljudskih prava, posebno onih za zaštitu prostitutki. U Francuskoj danas ima 30.000 prostitutki, od kojih je čak 80 posto njih stranih državljana i državljanki. Nadalje, od tog broja, veliki dio u Francuskoj čak boravi ilegalno i u takvim okolnostima, upozoravaju udruge, prostitutke nemaju nikakve šanske kvalificirati se za sredstva za traženje novog posla.

Uostalom, sam iznos na godišnjoj razini izrazito je nedovoljan za tako ambiciozan plan. Zbog svega toga organizacija Liječnici svijeta i vodeće organizacije iz Francuske koje se bore protiv AIDS-a, projekt smatraju lošim na mnoštvo načina. Jedan od problema je i to što već danas prostitucije koja bi se reklamirala na ulicama, praktično više ni nema. Sve se preselilo u domenu interneta. A ovakvi potezi, pretpostavlja se, vrlo će vjerojatno ugovaranje prostitucije sasvim preseliti na internet. To samo po sebi nije ni loše, ali je problem u tome što u tom slučaju policija puno teže može hvatati prekršitelje i voditi evidencije o prostituciji kao društvenom fenomenu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.