Life
32406 prikaza

Godinama nisu smjeli objaviti da su prvi pronašli Titanic

Titanic
Screenshot Youtube
Zapovjednik plovila Argo godinu dana je šutio kao zaliven o tome da je vidio pod morem olupinu slavnog broda

Godinama se smatralo da je otkriće ostataka Titanica 1985. godine bilo rezultat napora znanstvenika i stručnjaka da se olupina pronađe. No, to nije bilo baš tako. 

Robert Ballard, kapetan i časnik koji je pronašao Titanic za CNN je u četvrtak ispričao kako je Titanic zapravo pronađen slučajno, jer je ekspedicija bila dio tajne američke vojne misije da se pronađu dvije nuklearne podmornice koje su ležale na dnu ocena, a misija se odvijala 1982. godine, dakle tri godine prije pronalaska Titanica.

"Nisu htjeli da svijet dozna za misiju, pa smo morali imati priču za javnost", rekao je Ballard.

Ballard je bio zapovjednik u američkoj mornarici i znanstvenik na institutu za oceanografiju. Mornarica je pristala financirati njegovu ekspediciju za traženje Titanica, ali pod uvjetom da prvo krene u potragu za njihovim podmornicama, Thresher i Scorpion, dvije nuklearne podmornice koje su nestale šezdesetih godina.

"Znali smo gdje su podmornice, a cilj mornarice je bio da nas Rusi ne prate, jer su htjeli doći do nuklearnog oružja koje je bilo na Scorpionu, ali i htjeli su provjeriti kako su nuklearni reaktori utjecali na okoliš", rekao je Ballard za CNN.

Potraga za Titanicom odlično im je poslužila kao priča kojom su prikrili pravi cilj i kada su ga pronašli nisu smjeli reći da je olupina otkrivena, jer bi se tako doznalo da je potraga zapravo bila pokrenuta radi podmornica.

Kako je cijela priča tekla?

Ballard je služio kao obavještajni časnik u rezervnim vojnim jedinicama prije no što je dvije godine kasnije stupio u aktivnu mornaričku službu. Dok je bio tamo, služio je kao veza između Ureda za istraživanje brodova i Oceanografske ustanove Woods Hole.

Proveo je mnogo godina svog života posvetivši se području oceanografije. Čak i prije nego što se prijavio, radio je na svojoj podmornici koju je nazvao Alvin, a u suradnji s Institutom Woods Hole. Nastavio je s projektiranjem podmornica i mornaričkih tehnologija sve dok nije završio svoje poznato istraživačko plovilo Argo, za istraživanje podmorja. Argo je bio opremljen visokotehnološkim sonarom i kamerama i imao je robota zvanog Jason.

Tada je američka mornarica potajno stupila u kontakt s Ballardom i zatražila od njega pomoć u pronalaženju dvaju podmornica - USSThresher i USS Scorpion. Bila je to 1982. godina. Obje nuklearne podmornice tajanstveno su nestale šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali američkoj vladi nikad nije bilo jasno što se točno dogodilo. 

Približne lokacije podmornica bile su poznate, ali nitko nije imao pojma u kakvom su stanju nuklearni reaktori nakon 20 godina provedenih pod morem. Poslali su Ballarda i njegov tim da saznaju. Da bi prikrili tragove, rekli su da kreću na redovitu ekspediciju kako bi tražili izgubljeni Titanik koji, unatoč izgovoru, uopće nije bio cilj pretrage. 

Misija je zamišljena tako da su se trebale krenuti četiri jednomjesečne ekspedicije - dva mjeseca po izgubljenoj podmornici. Ballard je pitao bi li ikada imao priliku tražiti Titanica kad je već na toj lokaciji, što mu je bila prilika da ispuni svoj djetinji san. Mornarica je pristala na ucjenu. Rekli su da bi mogao potražiti potopljenog diva tek ako pronađe dvije podmornice za kojima su tragali, i to pod uvjetom ako mu ostane vremena i novaca za taj pothvat.  

Dobio je sredstva i krenuo s francuskim istraživačkim brodom Le Suroit. Ballard je tajio svoj zadatak od velikog dijela posade, uvjeravajući ih da ide u potragu za Titanicom. Sam se spuštao u morske dubine i provjeravao stanje svakog nuklearnog reaktora i bojnih glava.  

Imao je grubu predodžbu o tome gdje će tražiti, ali slijedio je tragove krhotina na relativno glatkom dnu oceana kako bi došao do svake podmornice.

Nakon što je završio provjeru na USS Scorpion i USS Thresher, imao je još dvanaest dana. Između dvije olupine bilo je veliko polje smeća koje je prekrivalo oceanski pod. Bilo je to mnogo dalje od mjesta gdje su stručnjaci tvrdili da bi Titanic mogao biti.  

Baš kao i za dvije podmornice, Ballard je vjerovao da se i Titanik potpuno uništen i da je za sobom ostavio tragove otpadaka i krhotina dok je tonuo do svog konačnog odredišta. Koristio je ono iskustvo koje je naučio proučavajući podmornice, pa je istu teoriju primijenio i na slavni brod.  

Najprije je pronašao brodski kotao, a potom i cijeli trup.

Znao je da mu je preostalo jako malo vremena, a približavala se i snažna oluja, pa je obilježio točnu lokaciju na karti i vratio se ovamo iduće godine. Cijelu godinu dana nikom nije prozborio ni riječ u strahu da netko ne otkrije trup broda i da ga ne pokrade, odnoseći artefakte. Na kraju se vratio 12. srpnja 1986. godine i napravio prvu detaljnu studiju o olupini.

Ballard će kasnije istražiti olupinu Bismarcka, RMS Lusitanije, USS Yorktowna, PT-109 Johna Kennedyja i još mnogo toga. Priča o Titanicu, naravno, kasnije će se pretvoriti u film koji je osvojio 11 Oscara - što je uobičajeno izostavilo činjenicu da je brodska olupina zapravo otkrivena zbog najtajnije vladine operacije.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • suzy.myoko 22:50 16.Prosinac 2018.

  Može li netko od autora pročitari rečenicu koju je napisao nebi li shvatio svu dubinu svoje gluposti... "Potraga za Titanicom odlično im je poslužila kao priča kojom su prikrili pravi cilj i kada su ga pronašli nisu smjeli reći da ... prikaži još! je olupina otkrivena, jer bi se tako doznalo da je potraga zapravo bila pokrenuta radi podmornica."

 • BESTpartizan 21:13 15.Prosinac 2018.

  titanik je uništen sada leži u crnoj dubini.

 • edo 20:17 15.Prosinac 2018.

  ?? Ovo je priča koja je objavljena prije godinu dana u NG. Sama priča je puna rupa pošto su ameri odmah znali pozicije i stanje svojih podmornica. Obe pozicije su van rute Titanika pa čitava priča ne drži vodu, ako ... prikaži još!o pokušate pročitati s razumijevanjem.