Life
115600 prikaza

Masoni zataškali istinu o najvećoj tragediji na moru?

Titanic
Screenshot Youtube
Tajna arhiva masona pokazuje koliko su bili uključeni u istragu o potonuću najvećeg broda ikad

Na istragu o potonuću Titanica možda su utjecali masoni, ukazuju novi dokazi. 

Tajna arhiva u kojoj se nalaze imena dva milijuna masona prvi put je javno objavljena na stranici Ancestry, te otkriva u kolikoj su mjeri masoni bili uključeni u kontroverznu britansku istragu o najvećoj katastrofi onog doba.

Arhiva potvrđuje da ne samo da su sudac koji je nadgledao britansko povjerenstvo o katastrofi i glavni istražitelji, nego i oni koji su izbjegli cenzuru - svi bili masoni.

Dok je istraga američkog Senata pokazala da je krivac bio britanski trgovački odbor zbog "labavih regulacija koje su dopustile da na brodu bude tako mali broj spasilačkih brodova", britanska istraga, koju je predvodio Lord Mersey nije optužila odbor.

No Lord Mesey, pravim imenom John Charles Bigham, bio je, kako se sad saznaje, mason koji je pristupio londonskoj loži 1881. godine.

Njima je pripadao i predsjednik odbora, Sydney Buxton, koji je postao članom iste godine u Limehouseu u istočnom Londonu.

Titanic | Author: Wikipedia Wikipedia

Imena još najmanje dvojice od pet članova stručnjaka koji su sudjelovali u istrazi, također se nalaze u masonskoj arhivi; a to su profesor John Harvard Biles, specijalist za mornaričku arhitekturu i Edward Chaston, viši inženjer. 

U međuvremenu se doznalo i da su Lord Pirrie, koji je bio direktor brodogradilišta Harland and Wolff u Belfastu, u kojem je izgrađen Titanic, i jedan od direktora kompanije koja je bila na čelu White Stara (tvrtke u čijem posjedu je bio Titanic), također bili masoni.

Stručnjak za Titanic, Nic Compton, autor knjige 'Titanic on Trial', izjavio je sljedeće: "Istraga o Titanicu u Velikoj Britaniji označena je kao "korigirana" jer je iz nje izbačena većina uključenih. Samo troje putnika je ispitano, s tim da su svi pripadali prvoj klasi.

i kapetan Smith je bio isključen i to samo zato što bi većina brodova u ono vrijeme obično projurila kroz led bez većih posljedica.

Jedina osoba na koju su obje istrage navalile pod punom spremom bio je kapetan broda California koji se nalazio na udaljenosti od 13 km i čija je posada gledala kad su s Titanica ispalili signalne rakete, a nisi učinili ništa dok nije bilo prekasno."

Compton tvrdi da su se Britanci više fokusirali na populističke probleme, kao primjerice jesu li na spasilačke brodove primali bogate putnike koji su im nudili mito i zašto se nisu vraćali po ljude koji su plivali oko broda. 

Inače, putnički brod koji je potonuo na dno Atlantika u rano jutro 15. travnja 1912. godine, ostao je jednom od najvećih pomorskih katastrofa u kojoj je poginulo više od 1500, a preživjelo 700 ljudi.

Britanskom istragom je rukovodio trgovački odbor koji je dao odobrenje brodu, a za kojeg su mnogi vjerovali da nije ni želio pronaći krivca, jer je među odgovornima bio on sam kao i White Star. Istraga je zaključila da je kapetan Smith učinio ono što bi i bilo koji drugi sposoban čovjek učinio da je bio na njegovom mjestu, piše Telegraph.

No poveznica s masonima baca novo svjetlo na čitavu istragu, ali i ukazuje u kolikoj mjeri su masoni bili uključeni u britansko visoko društvo, kao i to u kolikoj su mjeri možda upravljali njime.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BBB 15:02 19.Veljača 2018.

    Nitko ne govori o tome da su navodno 2 do tri putnika bili potpisnici Dekaracije o Neovisnosti ?