Life
8356 prikaza

Gospođa od sapuna: Grozna fotografija krije jezivu tajnu...

Gospođa od sapuna
Reddit
Njenu sudbinu pokušavali su razoktriti vrhunski forenzičari, ali još uvijek nismo ništa bliže pojašnjenju uzroka smrti

Isti, tihi vrisak izobličuje njeno lice više od jednog stoljeća. Ruke su joj položene uz tijelo, a pramenovi plave kose padaju iza nje.

Tko je ta misteriozna žena u muzeju Mutter u Philadelphiji? Kada i kako je umrla? Što moderna znanost može reći o njenoj sudbini?

Jedne noći 2008. godine su radiografi i forenzičari odlučili proniknuti u njene tajne. Koristili su nekoliko vrsta rentgena kako bi što više informacija prikupili u kratkom vremenu što im je na raspolaganju.

Pažljivo su uklonili lijes od pleksiglasa i postavili su opremu tek nekoliko centimetara od nje. Dobila je svoj nadimak "Gospođa od sapuna" nakon ekshumacija 1875. godine u gotovo mumificiranom stanju. Njeno tijelo se transformiralo rijetkom kemijskom reakcijom u sapunastu materiju nazvanom adipocire ili mrtvački vosak. Hrvatska enciklopedija kaže da je mrtvački vosak žuto-smeđa tvar nalik na vosak koja se stvara u truplima kada dugo leže u vodi ili vlažnom tlu, nastaje iz tjelesne masti i tkiva.

"Prolazi sistematski pregled", komentirao je 2008. godine kuratorica Anna Dhody za lokalne medije. "Za njeno zdravlje je prekasno, ali nije kasno da mi saznamo nešto više o njoj", dodaje Dhody.

Stručnjaci su prvo uzeli brzinske slike rentgenom i složili su slike kompletnog kostura. Zatim su iskoristili velike industrijske strojeve za retngen kako bi pokušali otkriti sve tajne njezine smrti.

Dhody je uzela tri vlasi kose za toksikološke nalaze kojim su pokušali otkriti prisutnost teških metala u organizmu u trenutku smrti. "Koristimo arheo-forenziku. Primjenjujemo moderno shvaćanje i moderne forenzičke tehnike na arheološke misterije", izjavila je Dhody.

Tijelo je pronađeno 1875. godine tijekom građevinskih radova u Philadelphiji, a dugo vremena se mislilo da je umrla 1792. godine tijekom epidemije žute groznice. Vjerovalo se da je umrla u poodmakloj dobi, da je vjerojatno bila ružna i da nije imala zuba. Međutim, u osamdesetima su prve rentgenske slike pokazale da je gotovo sve što desetljećima mislilo o njoj, gotovo sigurno bilo krivo.

"Gospođa od sapuna" nije imala ni četrdeset godina, a umrla je oko polovice 19 stoljeća od nepoznatih uzroka. Gerald Conlogue u nekoliko navrata je uzeo rentgenske slike posmrtnih ostataka i pronašao je sedam igala i dva gumba. Dvije igle pronađene su na glavi i vjerojatno su držale povez kojim su zatvorena usta prije pogreba, a ostalih pet pronađeno je na tijelu i pretpostavlja se da su držale pogrebni pokrov. 

Soap Lady muzeja u Philadelphiji | Author: John Donges/Flickr John Donges/Flickr

"Igle i gumbi su stvarno pomogli da otkrijemo kada je umrla. Pokazuju da je umrla negdje u tridesetim godinama devetnaestog stoljeća, a ne u 18. stoljeću", kazao je svojedobno Conlogue.

Točan uzrok i vrijeme smrti vjerojatno nikad nećemo saznati. Mrtvo tijelo "Gospođe od sapuna" izloženo je u muzeju Mutter u Philadelphiji gdje stotine posjetitelja svakodnevno mogu pogledati jednu od najjezivijih mumija na svijetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.