Life
53680 prikaza

Hitlerova kušačica hrane: Proživjela sam užase

Hitler
Bundesarchiv
Margot Wölk bila je jedna od 15 kušačica hrane koja se dostavljala Hitleru i najvišim časnicima u 'Vučjoj jazbini'


Tek nedavno sakupila je snagu da ispriča svoj život kao Hitlerova kušačica hrane. Nije bila jedina koja je to radila, bilo ih je 15-ak, ali je Margot Wölk jedina preživjela i dočekala duboku starost. Svoju priču prvi je put ispričala novinaru koji ju je posjetio prije nekoliko godina.

- Rođena sam u Berlinu 1917. godine u obitelji u kojoj je otac bio službenik njemačkih željeznica. Imala sam bezbrižno djetinjstvo sve do 1933. godine kad su na vlast došli nacisti. Do tad nisam ni znala da su mnoge moje prijateljice bile Židovke, prisjetila se Wölk, kojoj je, kako kaže, svaki obrok mogao biti posljednji. 

 | Author:

Hitlerova kušačica postala je nakon što je 1941. godine, nakon bombardiranja, pobjegla iz Berlina. Suprug Karlo bio je u njemačkoj vojsci, a ona je preselila njegovoj majci u grad Partsch, današnji grad Parcz u Poljskoj. Smješten oko 600 kilometara istočno od Berlina, grad je zapravo bio nadomak čuvenog Hitlerovog bunkera 'Vučja jazbina', gdje je bilo njegovo zapovjedništvo za Istočni front. 

Silovane

- Gradonačelnik Partscha bio je gorljivi nacist i odabrao je nas 15-ak da postanemo kušačice hrane za Hitlera i njegove visoke generale koji su se tamo skrivali. Svaki dan SS-ovac nas je posebnim autobusom vozio u jednu školsku zgradu gdje smo dobivale obroke. Hitler je bio jako dobro čuvan i nikad ga nismo vidjele. Jedino sam znala da je tamo jer sam vidjela njegovog njemačku ovčarku Blondi, prisjetila se Wölk koju je jedne noći, kako je rekla, u toj školi silovao časnik SS-a. 

Na pitanje kakvu hranu su obično jele, bivša Hitlerova kušačica hrane se prisjetila da je to bila vegetarijanska hrana:
- Nikad na jelovniku nije bilo meso. Dobili bismo rižu, rezance, paprike, grašak, cvjetaču. 

                                                                       NASTAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.