Life
971 prikaza

Horor: Šizofreničarki smjestili ubojstvo i zatvorili je na 35 godina

Cathy Woods
Screenshot Youtube
Odvjetnici kažu da su policija i tužiteljstvo namjestili suđenje. Navodno su iskoristili nevjerojatno klimave dokaze kako bi nevinu osobu strpali u doživotni zatvor

Cathy Woods je lezbijka i to ju je natjeralo na ubojstvo. Ubila je studenticu Michelle Mitchell u Renu 1976. godine nakon što je devetnaestogodišnjakinja odbila Cathyne seksualne nasrtaje, ustvrdilo je američko tužiteljstvo prije gotovo četiri desetljeća.

Dokaza nije bilo, svjedoci su govorili da je žrtva posljednji put viđena s muškarcem, a Woods je imala dijagnozu šizofrenije. Usprkos svemu tome je osuđena na doživotni zatvor, piše Daily Beast.

Woods je provela idućih 35 godina u zatvoru sve dok DNK testiranje nije pokazalo da je osumnjičeni serijski ubojica bio na mjestu ubojstva nesretne Michelle. 

Policija i tužiteljstvo montirali su čitav slučaj, ustvrdila je odvjetnica Elizabeth Wang, koja zastupa Woods u nekoliko tužbi protiv grada Rena. Traži odštetu za kršenje ljudskih prava, pogrešno suđenje i emotivne poteškoće. Odvjetnica Wang kaže da je Woods bila žrtva homofobnog tužiteljstva, a da je policija istovremeno iskoristila njene mentalne poteškoće kako bi izvukli prizanje za zločin kojeg nije počinila.

Istovremeno je stvarni ubojica bio na slobodi.

Michelle Mitchell | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Woods je žena koja je provela najviše vremena u zatvoru iako je bila nevina, stoji u tužbi protiv grada. S druge strane, gradske službe Rena odbile su komentirati slučaj, a njihov odvjetnik samo je ukratko potvrdio da će braniti grad pred sudom.

Mitchell je studirala kako bi postala medicinska sestra u Renu. Pronađena je u siječnju 1976. godine mrtva u garaži vezanih ruku i prerezanog grkljana. Svjedoci kažu da je posljednji put viđena u društvu jednog muškarca. Otisci velikog stopala, vjerojatno muškog, pronađeni su u blizini mjesta zločina. Dokaza je bilo jako malo. Pronađen je samo jedan opušak nedaleko od tijela. DNK testiranje bilo je udaljeno barem čitavo desetljeće i policija nije znala kako bi nastavila istragu. Slučaj je tri godine proveo u ladici s ostalim neriješenim slučajevima.

1979. godine u psihijatrijskoj bolnici u Louisani, Woods je počela pričati o Mitchellinom ubojstvu. Odvjetnica kaže da su detalji ubojstva bili općepoznati. Na kraju krajeva, Woods je živjela u Renu u vrijeme ubojstva, a priča je bila po svim medijima. Njezin liječnik obavijestio je policiju, a odvjetnici kažu da je to bilo jasno kršenje prava na povjerljivost liječničkih informacija. "Osoblje u bolnici je trebalo znati da je Woods imala auditorne halucinacije u to vrijeme", izjavila je Wang. 

Cathy Woods | Author: Obiteljski album Obiteljski album

Woods nije odgovarala profilu ubojice kojeg je pripremila policija u Renu. Mitchell je viđena s muškarcem, a ni otisci stopala nisu se poklapali.

Tužiteljstvo iz Rena posjetilo je Woods u bolnici i bili su pod velikim pritiskom da što prije riješe slučaj koji stoji u mjestu već godinama. Woods je bila prisilno hospitalizirana, a cijelo vrijeme je vrlo rado davala lažna priznanja. Policajci joj nisu pročitali njezina prava, nisu joj dali odvjetnika, nisu joj dopustili da iziđe iz bolničke sobe i na sve moguće načine su ignorirali njezine psihološke probleme. 

Woods je na kraju priznala ubojstvo. Barem tako policija tvrdi zato što ne postoji niti jedan komad papira ili snimka koja bi potvrdila to priznanje.

Čitav slučaj se oslanjao na priču o neuzvraćenoj seksualnoj privlačnosti. "Nisam sigurna otkud je potekla ta priča o homoseksualnosti. Vjerujemo da je policija pokušavala na neki način dati pomiriti izjave svjedoka o muškarcu koji bježi s mjesta zločina s činjenicom da je na optuženičkoj klupi žena. Mislimo da su oni samo ustvrdili 'Čujte, ona je lezbijka. Muškobanjasta je i voli se odjevati kao muškarac'", ispričala je Wang. Woods je bila, a i dalje jest, heteroseksualka

U to vrijeme je homoseksualnost bila psihička bolest u SAD-u, a Woods je na kraju osuđena za ubojstvo koje nije počinila. Osuđena je na doživotnu kaznu i provela 35 godina u zatvoru. Tamo je pokušala samoubojstvo, preživjela pokušaj ubojstva, a neslavni vrhunac zatvorske kazne dogodio se kada je Woods bila podvrgnuta terapiji elektrošokovima.

Rodney Halbower | Author: San Mateo County Sheriff's Office San Mateo County Sheriff's Office

Cijelo to vrijeme je stvarni ubojica bio negdje vani. 38 godina nakon ubojstva, DNK dokazi s opuška pronađenog na mjestu Mitchellina ubojstva povezao je Rodneya Halbowera s ubojstvom. On je bio optužen da je ubio sedam žena i djevojaka početkom 1976. godine. Karijerni zločinac, u nekoliko navrata je bio u zatvoru. 1986. godine pobjegao je Oregon gdje uhićen zbog pokušaja ubojstva i osuđen na doživotnu kaznu. Zbog toga je u zatvoru bio u vrijeme kada su pronađeni dokazi koji ga vežu s ubojstvom Mitchell. 

Čim su rezultati DNK analize postali javni Woods je puštena, a Halbower je izručen Kaliforniji.

Woods je slobodna žena, ali njezini odvjetnici kažu da ništa ne može vratiti više od tri desetljeća provedena u zatvoru. "Mentalni problemi nisu i ne mogu biti razlog za osudu na više od trideset godina zatvora", kažu odvjetnici.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.