Life
4414 prikaza

Hrvatica među pet najvećih kvizaša svijeta

Tko želi biti milijunaš?
Phil Wolff/ CC BY-SA 2.0
Vrlo samozatajna Dorjana Širola već dulje od jednog desetljeća najbolja je žena u kvizovima

Napraviti izbor najuspješnijih vladara kviza bilo gdje, posebno na svijetu, zapravo je nemoguće. No, određeno mjerilo ipak postoji barem u 21. stoljeću Svjetsko prvenstvo u kvizu koje se se održava jednom godišnje od 2003., koje svake godine obuhvaća tisuće natjecatelja sa svih kontinenata i koje se istodobno održava nekad i u više od 70 zemalja svijeta. A to je stvarno svjetska liga. U 14 dosadašnjih prvenstava istaknulo se petero natjecatelja:

Pat Gibson – Irska

Ovaj 56-godišnjak 2004. je postao četvrti natjecatelj kojem je uspjelo oboriti glavnu nagradu u britanskom kvizu "Tko želi biti milijunaš?". Slovi za jednog od najuspješnijih natjecatelja u kvizu na svijetu. Svjetsko prvenstvo u kvizu osvojio je čak četiri puta, pet puta je bio drugoplasirani, dvaput trećeplasirani i živa je napast za svako kviz natjecanje u kojem se prijavi. Ukupno je do sada osvojio 25 raznih međunarodnih medalja, u čemu je od njega ipak bolji...

Mirko Miočić Bio je superstar Life Umro kvizoman od kojega je 'izgubiti bilo - čast'

Kevin Ashman – Engleska

Ovaj čovjek do sada je osvojio 27 medalja na međunarodnim natjecanjima i s Patom Gibsonom četiri godine je vodio mrtvu utrku na Svjetskom prvenstvu, od 2004. do 2007., prije nego što su se udostojali pustiti da pobijedi netko osim njih dvojice i Olava Bjortomta koji je bio pobjednik 2003. Ashman je svjetski prvak bio čak pet puta, četiri je puta bio drugoplasirani, dvaput treći.

Unatoč većem broju naslova od irskog suparnika, on trenutno nije broj 1, a ima i, to treba shvatiti doista vrlo uvjetno, neka "slabija mjesta" u znanju. Ipak, kao diplomirani povjesničar, u tom dijelu je neprikosnoven, što ga, naravno, nije omelo da pokupi sasvim pristojan "džeparac" u kviz-showovima.

Dorjana Širola – Hrvatska

O da, naše gore list, i to kakav. Ova 45-godišnjakinja je konstantno među 20 najboljih kvizaša na svijetu i za nju je prije točno godinu dana jedan Dean Kotiga rekao da je najbolja kvizašica na svijetu. I nije ni najmanje promašio. Ona je 2005. bila prva žena koja se plasirala među 10 najboljih na Svjetskom prvenstvu, i to kao šesta. Sljedeće godine opet je bila najbolja žena, ovaj put sedma. 2007. nije ušla u top 10, ali joj je to uspjelo već 2008., i ope je bila najbolja kvizašica.

2010. odgurala je hrvatsku nacionalnu vrstu do 7. mjesta u timskoj konkurenciji i uopće svake godine radila dar-mar. Bila je najbolja žena u osam od devet sezona od 2005. do 2013. Njene su profesije lingvistika i anglistika. Diplomirala je u Zagrebu, da bi potom magisterije i doktorate skupljala po Cambridgeu i Oxfordu.

Osvajačica je četiri medalje s europskih prvenstava i zapravo je nevjerojatno samozatajna kao definitivno najbolja kvizašica svijeta posljednjih desetak godina. Za nju, zanimljivo, nema tragova da je posebno masno unovčila svoje znanje na kvizovima u masovnim medijima kao prethodna dvojica.

Kviz Jeopardy Moramo biti radoznali Life Svijet treba više sveznalica

Vikram Joshi – Indija

Ovaj 40-godišnji kvizerski sveznadar bio je prvi osvajač Svjetskog prvenstva koji nije bio iz Velike Britanije ili Irske. 2014. Uspio je prešišati čak pet dotadašnjih svjetskih prvaka, usput i Stevea Perryja, Amerikanca kojemu je uspjelo to isto, sve to u nikad masovnijoj konkurenciji.

Bilo je 1833 natjecatelja. Stručnjak iz inženjerstva, informatički genijalac, zanimljivo je da je i kod njega riječ o izrazito samozatajnoj osobi, kao i kod naše Širole. Puno više od napada na milijunske nagrade zanima ga profesija. Jednom je otkrio da svakog dana pročita osam novina, da godišnje pročita 75 knjiga, iako se iz Bostona vratio u Mumbai na čelo velike korporacije.

Za razliku od "Milijunaša s ulice", on je odrastao u bogatoj obitelji. Ali takvoj u kojoj roditelji namjerno nisu nikada kupili TV, nego su djecu upućivali da se obrazuju i čitaju.

Olav Bjortomt – Engleska

Otac mu je, zapravo, Norvežanin, a majka Filipinka. Po struci prvo novinar, potom povjesničar, još kao tinejdžer na nižim je razinama slovio za kvizaško čudo od djeteta. Osvajač je prvog Svjetskog prvenstva, kad je – istina – konkurencija bila puno slabija, ali i onog iz 2015. kad je već bila brutalna. Od početka stoljeća svake je godine sudjelovao na jednom od velikih britanskih TV kvizova, sve do 2009. Konačno, od 2012. angažirali su ga za izradu pitanja za natjecatelje University challengea.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.