Life
35988 prikaza

Imala je 12 kada ju je oteo i silovao obiteljski prijatelj

Robert Berchtold i Jan Broberg
Screenshot/Youtube
Priča nije šokirala javnost samo zbog otmice i silovanja, već i zbog potpuno bizarne obiteljske situacije

Robert Berchtold nazvao je svoju prijateljicu Mary Ann, i rekao joj kako joj se kćer prostituira i prodaje drogu. 

"O moj Bože", odgovorila mu je. 

Jedna je to od šokantnih scena iz dokumentarca Abducted in Plain Sight o jednoj neobičnoj obiteljskoj priči, njihovom prijatelju, kćeri koja je netragom nestala no prije svega o naivnosti.  Neobična je to priča prikazana najprije u dokumentarcu iz 2017. godine Forever B, no puno više pažnje javnosti dobila je nakon što je objavljena na Netflixu

No ta ista javnost ne može se načuditi oko onog što su mogli vidjeti. Bizarna je to priča, ona životna prikazan u dokumentarcu redatelja i producenta Skyja Borgmana o tome kako je 12-godišnja djevojčica Jan Broberg uvjerena da može spasiti svijet, ne samo može već i treba, i to seksom. Sa čovjekom gotovo trideset godina starijim od nje same, Robertom Berchtoldom, kojeg je smatrala drugim ocem. I to iz jednog velikog 'čovjekoljubivog' razloga - kako bi spasila svijet i svoju obitelj.  

Ovo vam se možda čini potpuno čudno i nepovezano s ičim, no takav je zapravo i cijeli dokumentarac. Čudan jer je takva i ta stvarna priča. Ideja "seksa za spas svijeta" po svojoj čudnosti stoji ravnopravno uz bok ostalim "revolucionarnim idejama" iz života ove obitelji u čiji je svijet bila uključena pedofilija, preljub, izvanzemaljci, mormonska crkva, i roditelji, slijepi pored zdravih očiju koji ne žele vidjeti što se zapravo njihovoj kćeri događa, piše Vulture.  

Obiteljski prijatelj Berchtold, Jan je bio pout drugog oca, a obitelji iz zajedničke crkve Jesus Christ of Latter-Day Saints u Pocatellu, Idaho, jako bliske. Na početku samog dokumentarca upravo on opisuje kako je poljubio Jan i kako ju voli više od "bilo koje druge žene", unatoč činjenici da je zapravo još uvijek djevojčica. 

Njezina majka Mary Ann bila je svjesna toga od samog početka. 

"Jan ga je fascinirala, što je bilo pomalo uznemirujuće'', rekla je majka. 

Njegov brat nije bio tako začuđujuće tupav u komentarima, pa je odlučno rekao "Moj brat je bio perverznjak".

Robert Berchtold i Jan Broberg | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Koliko god se majci ta "fascinacija" činila uznemirujućom, nije ju potaknula da nešto po tom pitanju napravi. Pa je tako jednog dana Berchtold rekao Mary Ann da će Jan odvesti na jahanje a nakon toga nije ju vratio kući. 

U listopadu 1974. godine pokupio ju je nakon sat klavira, a umjesto na jahanje dao joj je tablete za koje je rekao da su tablete protiv alergije, a zapravo su bili sedativi. Zavezao joj je ruke i noge i u svojoj kamp kućici puštao joj preko zvučnika razne glasove dok je ona bila u nesvijesti. Ti su glasovi navodno pripadali izvanzemaljcima koji su joj rekli da mora začeti dijete sa odabranim partnerom prije svoje 16, inače će se strašne stvari dogoditi njezinoj obitelji, i cijelom svijetu. Naravno taj "odabranik" bio je Berchtold, kojeg je Jan zvala B.

Drogirana, naivna i s potpunim povjerenjem u njega ostala je u njegovoj kući dok su putovali prema Meksiku, gdje ju je čovjek kojeg je smatrala drugim ocem silovao, stalno, i prisilio na vjenčanje dok je ona imala samo 12 godina. Da, 12 godina. Brakovi s djecom zabranjeni su u Meksiku 2014. godine, no čak i danas mnoge mlade djevojke ulaze u brak. 

Nakon što je slučaj izašao u javnost, izašle su i mnoge druge informacije. Čini se tako kako je Berchtold u više navrata pokušao doprijeti do drugih obitelji koje su imale mlade kćeri, a njegova crkva ga je čak i nekoliko puta zbog tog ponašanja ukorila. The Atlantic tako piše kako je on uvjerio roditelje Boba i Mary Ann da je dio njegove terapije bio provesti nekoliko noći u krevetu sa Jan. 

"Nije nam to bilo ugodno, ali to je bila njegova terapija", kaže Mary Ann.

Marc Dutroux Marc Dutroux Kultura Sadistički pedofil: Djevojčice je mučio i držao u podrumu

Bizarna priča o ljudskoj naivnosti (možemo slobodno reći gluposti) postaje još bizarnija nakon novih detalja. Naime njezin roditelji nisu o njezinom nestanku obavijestili policiju nekoliko dana jer nisu htjeli uzrujati Berchtoldovu suprugu, i ona ih je tražila da to ne učine. Kada se konačno upleo FBI agent je morao uvjeriti obitelj kako je on zapravo oteta. 

"Ne znam kako smo mogli biti tako lakovjerni, uz sve te crvene zastave koje su nam plesale pred očima", kaže njezin otac u dokumentarcu. 

Berchtold je uhićen zbog otmice, ali su Brobergovi pod pritiskom povukli svoje najozbiljnije optužbe. Osuđen je na deset godina zatvora, ali je u njemu proveo samo 10 dana. Kako je rekao jedan od agenata koji je radio na slučaju, savjetovali su roditeljima da prekinu svu komunikaciju s tom obitelji, što oni nisu učinili. 

I dok se svi pitamo gdje je njezinim roditeljima pamet bila, važno je napomenuti kako se početkom 70-ih roditelji nisu baš puno bavili opasnostima kojima su izložena njihova djeca, posebno među odraslima koje su poznavali i kojima su vjerovali. Te godine 1974. kada je Jan prvi put oteta, jer to nije bio posljednji put bilo je to pet godina prije slučaja Etana Patza, jednog od prvih nestalih dječaka čije se lice pojavilo na kartonskim kutijama od mlijeka. 

Robert Berchtold i Jan Broberg | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Tih godina zapravo nitko nije znao što su to pedofili, kako kaže agent Welsh. I nikada ih tako nisu nazivali, naglašava. No većina ljudi oko njega znali su da je on prijetnja. Nakon presude i kratkog boravka u zatvoru, ne samo da mu je dozvoljeno da bude među djecom, već mu je dozvoljeno i da kupi i vodi "obiteljski zabavni centar".

Roditelji su zapravo bili u nekoj čudnoj vrsti poricanja, svega, pa čak i stvarnosti koja im se smijala u lice. Njezina sestra Karen kaže kao se roditelji nisu zapravo pitali što se između njih dogodilo, a ona sama sve je to držala u sebi. 

"Bilo im je prebolno da se suoče sa činjenicom da su oni to zapravo omogućili", rekla je Karen.

Uloga dokumentarca Abducted in Plain Sight nije posramiti Brobergove, a Jan koja je sada glumica, dok objašnjava svoje razloge zašto je sudjelovala u dokumentarcu (a napisala je i knjigu o tom iskustvu uz svoju majku) kaže kako želi pomoći roditeljima i djeci da budu svjesni tih predatorskih upozoravajućih znakova. Ona svoju majku ne krivi, i pokazuje puno razumijevanja. 

Zlostavljanje djece Mračna tajna SAD-a Life Djecu tjeraju na seks i uvjeravaju ih da to i sama žele

Redatelj koketira i s idejom koliko je religija imala svoje prste u cijelom slučaju. Vjerovali su mu jer su ga upoznali u crkvi, a o tome što se tada odgodilo nisu puno ni pričali upravo iz straha kako će se to odraziti na ugled unutar crkve i zajednice. Jan će sama reći kako je možda i na neki način povjerovala u tu priču i izvanzemaljcima i začeću upravo zbog svjesnosti u važnost rođenja spasitelja, Isusa Krista. 

I dok se pitamo kako je ona sama preživjela sve to što se dogodilo, zapravo ono najpotresnije iz ovog dokumentarca, koji je puno više od samo priče na ekranu, je činjenica kako je riječ o stvarnom životu. O životu u kojem zapravo nikada ne možete znati što je u stanju učiniti netko u privatnosti, ni vaš prijatelj, susjed, pa čak ni vaši roditelji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • FrancesHart 14:57 09.Veljača 2019.

    Google sada plaća $ 17000 do $ 22000 mjesečno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam $ 20544 u mom prvom mjesecu od ovog posla. ------>>>>> www.WebJob33.Com