Life
1095 prikaza

"Rolex": Što to ime uopće znači i kako je nastalo

Rolex
DPA/PIXSELL
Cijeli svijet zna za legendarnu marku satova, ali rijetki znaju kako je utemeljitelj Rolexa došao do naziva svoje tvrtke

U zapadnoj civilizaciji vjerojatno je i nemoguće pronaći radno sposobnu osobu koja ne bi znala za Rolex, marku skupocjenih satova koja već cijelo stoljeće označava statusni simbol onih koji si ga mogu priuštiti. Ili je u središtu skupljačke opsesije korumpiranih političara. Ili u odgovarajućem kontekstu raskrinkava snoba. Malo tko, međutim, zna kako je uopće nastala ta riječ, te da naziv svjetske marke nema apsolutno nikakvo značenje.

Hans Wilsdorf bio je 1908. godine 27-godišnji vizionar koji je već tri godine uspješno vodio inovativnu tvrtku za proizvodnju satova u Londonu, i s planom da lansira liniju do tada neviđeno preciznih i elegantnih ručnih satova. Najveći problem mu je bilo kako da nazove tvrtku. U svakom slučaju savršeno je znao što želi.

Ime tvrtke trebalo je biti kratko, lako za izgovoriti i zapamtiti ga na bilo kojem jeziku, a opet da izgleda elegantno kada ga otisnu na satu. Govorio je: "Pokušavao sam kombinirati abecedna slova na sve moguće načine i došao sam do nekoliko stotina imena, ali baš nijedno nije mi do kraja sjelo. Jednog jutra, dok sam se vozio na gornjem katu autobusa koji su vukli konji kriz Cheapside u londonskom Cityju, genij mi je u uho šapnuo 'Rolex'", objasnio je Wilsdorf.

Danas je to najpoznatija svjetska tvrtka koja proizvodi satove. Od 1919. središte tvrtke nalazi se u Ženevi u Švicarskoj, što se svakako ispostavilo kao jako korisno imajući u vidu da se u međuvremenu dogodio i Drugi svjetski rat. Forbes tvrtku smješta na 72. mjesto najpoznatijih svjetskih brendova.

Tvrtka koja ima oko 3000 radnika, dnevno proizvede oko 2000 satova. Samo u jednoj godini, točnije 2012., Rolex je imao prihode od čak 7,7 milijardi dolara. Njihove satove masovno se i krivotvori, nekad kao krivotvorine pristojne kvalitete, nekad kao nekvalitetne satove. Poznato je da je, primjerice, O. J. Simpson tijekom suđenja za ubojstvo na ruci imao krivotvoreni Rolex.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.