Life
1058 prikaza

Iz ISIL-a se vratila u Srbiju: "Tamo ima i žena iz Zagreba"

Žene u Siriji
Screenshot Youtube
Makfireta Šaćiri je tri mjeseca provela u glavnom gradu Islamske države Raqqi, a kaže kako je vidjela najviše žena iz Bosne

Makfireta Šaćiri, jedna od žena iz Srbije koje su se vratile iz Sirije, otkrila je za Balkan Insight kako je izgledao život u Islamskoj državi.

"Muž mi je objasnio neke stvari u vezi sa islamom i ja sam mu se odlučila pridružiti. U početku, sve je bilo u redu, iako je bilo promjena. No, kad smo otišli u Siriju, sve se promijenilo", priča Makfireta.

S djetetom je prešla iz Turske u Siriju i provela tri mjeseca u "prijestolnici" ISIS-a Raqqi. Makfiretu, Romkinju u kasnim dvadesetim godinama, smjestili su u stan za žene i djecu.

"Bilo je tu žena iz Francuske, Njemačke, Švicarske... Također, tu su bile žene iz Zagreba, Beograda, ali najviše ih je bilo iz Bosne", kaže ona.

Kako navodi, bila je potpuno zbunjena:

"Jedva sam razumjela što se događa oko mene. Bila sam prestrašena i bojala sam se za sebe, ali još više za svoje dijete."

Njen brat je ubijen u borbama u Siriji, a ona se u Srbiju vratila već u veljači 2014. Po povratku u Srbiju, Specijalno tužilaštvo optužilo je supruga Makfirete Šaćiri, Ferata Kasumovića (32), jer je za džihad vrbovao jednog državljanina Srbije, koji je u ratu poginuo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.