Pravu mjeru slatkoće pronašao je Damir Josić s ekipom svoje vinarije iz Zmajevca radeći prvi baranjski pjenušac Cru Cru. Dovoljno je suh da se svidi onima koji slađe pjenušce baš ne vole, a dovoljno sladak za one kojima svježina nije najvažnija. Proizveden je od chardonnaya iz berbe 2019. klasičnom metodom druge fermentacije u boci, nakon koje je godinu dana odležavao na kvascima i pokazao se kao izvrstan aperitiv, a fino je legao i nakon juhe od cvjetače začinjene s malo bučina ulja. Naziv Cru Cru mogao bi upućivati na to kako je riječ o grožđu iz dva vinograda, jer “cru” u Francuskoj i označava položaj na kojem loza raste, ali Damir kaže kako je to ipak samo igra zvučnom i lako pamtljivom riječi. Juha je, inače, “opasna”. Zbog kremoznosti se relativno sporo hladi, pa sa svakom žlicom treba biti oprezan, a pjenušac Blanc de Blancs, što znači da je bijeli od bijeloga grožđa, odlično je “isprao” njezinu slast pa pripremio nepce za nastavak ručka.
427
prikaza
Iz vinarije Josić stigao nam je prvi baranjski pjenušac
1/3
Blanc de Blancs vinarije Josić proizveden je klasičnom metodom druge fermentacije u boci, a sazrijevao je na kvascima godinu dana
Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude.
Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima.
S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima,
ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
Prijavi se
Prijavi se putem Facebooka