Life
171 prikaza

Iznimno nas veseli što je ljepotu naše vinarije prepoznala filmska industrija

"Vinarija Kabola danas je pravi primjer obiteljskog biznisa koji je proizašao iz zajedničkog truda i odricanja. Bez složne obitelji nema ni dobrog obiteljskog poslovanja."

Njihova priča počela je davne 1891. godine u malenom mjestu Momjan na sjeveru Istre, nedaleko od granice sa Slovenijom. Godine rada, ulaganja i obiteljske ljubavi prema poslu, doveli su ih do toga da budu jedna od najpoznatijih vinarija u Hrvatskoj, ali i ime koje je priznato na svjetskoj vinskoj sceni.

- Sve je počelo kada je Marinov otac Ivan napravio prve boce Momjanskog muškata. Njegov sin Mario počeo je vino kasnije plasirati u restoranu kojeg su imali, a svu ljubav tome prenio je na sina Marina koji se danas ovime bavi - priča nam Patricija Markežić, direktorica Vinarije Kabola.

Kada su krenuli s ovim poslom, vinarija se zvala Markežić, po njihovom prezimenu, no 2005. godine, odlučili su se promijeniti ime brenda u - Kabola. Taj naziv potječe iz obiteljskog nadimka, ali cijela priča ostala je istina - obiteljski posao.

- Posao vodimo suprug Marino i ja. U tome nam pomaže mlađa kćerka Ana. Oko svega se dogovaramo i u svemu zajednički sudjelujemo. Vinarija Kabola danas je pravi primjer obiteljskog biznisa koji je proizašao iz zajedničkog truda i odricanja. Bez složne obitelji nema ni dobrog obiteljskog poslovanja. Sve je lakše ako iza sebe imaš obitelj, a podrška njezinih članova iznimno je važna za uspjeh - govori nam.

Kako nam priča Patricija, proizvođačka godina je vrlo zahtjevna. Najzahtjevniji period je naravno branje grožđa koje se odvija tijekom rujna i listopada, a nakon berbe slijedi rezidba vinove loze, potom vezidba, mehanička obrada tla. Tijekom proljeća, njihovo se vino flašira i spremno je za prodaju, a u travnju su zauzeti s daljnjom obradom vinograda.

2009. godine odlučili su se vratiti ekološkoj proizvodnji koja podrazumijeva minimalne intervencije u vinograd, a kako kaže, za njih je to više od trenda, za njih je to filozofija.

- Biti u skladu sa prirodom kako su bili naši preci pravi je izazov, ali samo tako možemo iskusiti kako su oni radili i živjeli prema zakonima prirode. Srećom, sada imamo već 15 godina iskustva u ekološkoj proizvodnji te nam znanje koje smo sakupili sve ove godine omogućuje da sve lakše prebrodimo ovaj izazov iako nam klimatske promjene opet zadaju nove probleme - govori nam.

Patricija nam je ispričala kako je utjecaj klimatskih promjena vidljiv te da sada berbe mogu započeti već u kolovozu te da stalno treba biti u doticaju s prirodom kako biste doskočili tim prilikama. Također, naglašava nam da su i kupci sve educiraniji i svjesniji ekološke proizvodnje i da je taj trend primjetan i na našem tržištu.

U njihovoj vinariji proizvode nekoliko sorta vina, poput malvazije, muškata, merlota, terana i drugih. No, imaju jednu posebnost koja ih razlikuje od drugih vinarija, a to je vino iz amfore.

- Moj suprug Marino oduvijek je duboko vjerovao da malvazija i teran imaju izniman potencijal i da se od njih mogu napraviti ozbiljna vina koja dugo traju. Macerirana vina su kompleksnija, elegantnija, s dugim završetkom. Stoga smo prvi u Hrvatskoj nabavili amfore iz terakote zapremine 2000 litara, smjestili ih u naše dvorište i u njima je grožđe u kontaktu s talogom šest mjeseci. Naše prvo vino iz amfore izišlo je na tržište 2006., a vina iz amfora na tržištu izlaze svake tri godine. Toliko im treba da dobiju eleganciju i punoću - priča nam

Patricija, a sama potvrda kvalitete tih vina stigla je i s brojnih smotri na kojima su osvojili nagrade.

Trenutno im se vinograd prostire na 20 hektara te godišnje proizvode 100.000 boca vina. No, to nije jedina zanimljivost vezana uz njihovu vinariju. Naime, njihova vinarija bila je kulisa za poznati hollywoodski film 'Hitman’s Wife Bodyguard', a i 2Cellos su kod njih snimali spot.

- Iznimno nas veseli što je ljepotu naše vinarije prepoznala filmska industrija i zaista se lijepo sjetiti tih holivudskih trenutaka - prisjeća se Patricija te nam pokazuje ljuljačku iz filma koju im je produkcijska ekipa ostavila kao uspomenu.

Kroz daljnji rad, cilj im je zadržati kvalitetu i pružiti ljudima pravi doživljaj Istre, a dala je i savjet svima koji se počinju baviti nekim poslom.

- Vjerujte u sebe, slijedite svoju viziju, poštujte prirodu i tradicionalne vrijednosti, pratite moderne trendove, educirajte se, ulažite u nove tehnologije i uspjeh neće izostati - zaključila je.

 | Author:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.