Life
1184 prikaza

Jača od heroina: Nova droga u samo 12 dana ubila deset ljudi

Zlouporaba droga
Thinkstock
Riječ je o tableti s fentanilom, 25 do 50 puta jačoj drogi od heroina. Fentanil je, inače, sastojak za ublažavanje vrlo jakih bolova, ponajviše kod pacijenata nakon operacija...

U SAD-u se pojavila nova sinetička droga od koje je u svega 12 dana umrlo 10 ljudi. Riječ je o tableti s fentanilom, 25 do 50 puta jačoj drogi od heroina. Fentanil je, inače, sastojak za ublažavanje vrlo jakih bolova, ponajviše kod pacijenata koji se oporavljaju od operacija.

Istraga Agencije za borbu protiv droge (DEA) usmjerena je na Sacramento gdje je zabilježeno najviše predoziranja.

Oni koji su uspjeli preživjeti, njih 36, svjedoče da su drogu nabavili od "neznanca u parku" ili od prijateljevog prijatelja, piše Sacramento Bee.

DEA pokušava locirati odakle stižu tablete. Vjeruje se da su sastojci uvezeni iz Kine , a tablete proizvedene u Meksiku i kasnije prokrijumčarene u Kaliforniju.

O opasnosti Fentanil svjedoči u izvjesni Bob iz Los Angelesa koji je ovisan o tabletama protiv bolova i na to troši više od 500 dolara dnevno. Opijate koristi zbog bolova u leđima. Kad su mu ostali lijekovi prestali pomagati, okrenuo se znatno jačem fentanilu koji ga je umalo ubio.

Krijumčari droge često miješaju fentanil s heroinom i prodaju ga ovisnicima. S obzirom da je fentanil znatno jači, puno je veći i rizik od predoziranja. Procjenjuje se da je samo u 2014. ova opasna mješavina ubila 5500 ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.