Life
2577 prikaza

Jedan od najskupljih proizvoda na svijetu radi se od ptičje pljuvačke

Jestivo ptičje gnijezdo
Wikipedia
Juha od jestivog ptičjeg gnijezda košta i do 100 dolara, a za desert ćete izdvojiti oko 50 dolara

Jestivo ptičje gnijezdo, koje često nazivaju "istočnjačkim kavijarom", jedna je najskupljih namirnica na svijetu. Kilogram jestivog ptičjeg gnijezda u prosjeku košta oko 2.500 dolara, no može stajati do 10.000 dolara.

Juha od ptičjeg gnijezda delicija je koju možete pronaći u luksuznim kineskim restoranima, a porcija stoji i do više od sto dolara

Kinezi jedu ptičja gnijezda već stoljećima i smatraju da ima pozitivne učinke na tijelo. Gnijezdo ptice čiope radi mužjak u doba parenja. Njegova pljuvačka bogata je proteinima, kalcijem i magnezijem, zbog čega Kinezi kažu kako ova namirnica obnavlja tijelo i duh. Vjeruju i kako juha od ptičjeg gnijezda ima afrodizijačka svojstva, a navodno potiče i proizvodnju kolagena. No, nije to jedini razlog zašto je ptičje gnijezdo jedna od najsupljih namirnica na svijetu.

Juha od ptičjeg gnijezda | Author: Wikipedia Wikipedia

Naime, skupocjena ptičja gnijezda nalaze se na teško dostupnim mjestima te se ljudi ponekad moraju penjati i preko 150 metara u špiljama kako bi pronašli gnijezda. 

Gnijezda se skupljaju tripu godišnje - u proljeće, ljeto i jesen, a pticama treba oko 35 dana da naprave novo gnijezdo. Također, sakupljači moraju paziti i da uzmu gnijezdo prije nego ptice izlegnu jaja. Većina zarade od prodaje ne ide sakupljačima već raznim posrednicima pri prodaji.

Cijena bijelih ptičjih gnijezda varira između 5.000 i 6.000 dolara po kilogramu, dok se za crveno gnijezdo može dobiti i do 10.000 dolara po kilogramu

Gnijezda se zatim najčešće koriste za juhu, no mnogi restorani nude i desert od ptičjeg gnijezda koji košta oko 50 dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.