Life
5668 prikaza

Jezero koje su napravili nuklearkom još je radioaktivno

Sovjetski nuklearni test
screenshot/youtube
Voda iz njega se desetljećima koristila za napajanje stoke i nadovodnjavanje zemlje

Sovjetski je savez prema službenim podacima izveo 715 nuklearnih pokusa u drugoj polovici 20. stoljeća, a većina je izvedena na područjima.

Zapanjujuće snimke iz 1965. koje su se pojavile na internetu pokazuju testiranje u kojem Sovjetski Savez detonira podzemnu nuklearnu bombu kako bi stvorili rezervoar u Kazahstanu, piše IFL Science. Videozapis prikazuje ogromni oblak u obliku gljive kako se uzdiže od tla prema nebu i za sobom ostavlja velik krater.

Taj krater se tada ponaša kao brana na postojećoj rijeci,, dok kanal postavljen u krater omogućava da se rezervoar ispuni vodom.

Taj videoisječak je dio "Chagan testa", koji se provodio na vrhuncu Hladnog rata kad je SSSR podigao nuklearke diljem Kazahstana ispitujući mogućnosti korištenja nuklearne energije.

Amerikanci su se bojali posljedica, Rusi ne

Projekt uvođenja nuklearne energije u industriju bio je sovjetska verzija američkog programa "Operacija plug" (Plowshare program). SAD je shvatio da su moguće posljedice previše opasne te su obustavili operaciju nakon 27 testova, 1977.

Sovjeti su, pak, sa svojim testiranjima nastavili sve do 1989, a jedan od najpoznatijih je svakako onaj iz siječnja 1965. u kojem se željelo testirati pogodnost nuklearnih eksplozija u stvaranju umjetnih jezera na lokaciji Semipalatinsk. 

U tom Chagan testu, teret TNT-a težak 140 kilotona je smješten na dubinu od 178 metara u suho korito rijeke Chagan (još i Balapan). Ogromna je eksplozija napravila krater dubok 100, a širok 400 metara. Radioaktivnost koja se detektirala u cijelom području iznosila je oko 20 posto radijacije klasične atomske bombe.

Pogledajte video:

Radioaktivne čestice, kao posljedica detonacije, zabilježene su i iznad Japana.

Jezero još uvijek postoji - a i dalje je radioaktivno!

Projekt Chagan je u ono doba bio ponos cijelog SSSR-a, a voda je desetljećima korištena za navodnjavanje usjeva i napajanje stoke. Taj atomski rezervoar još uvijek postoji u neizmijenjenom obliku. No, problem je u tome što je voda u njemu i dalje radioaktivna, čak 100 puta više od granice dopuštenog

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Ironman
    Ironman 18:26 25.Rujan 2017.

    Martina Japec Martinko, citam, citam i nemrem vjerovati....Koliko li nebuloza, koliko neznanja...Dakle, po tebi su iskopali rupu da postave 140 tisuca tona TNT-a na dubinu od 178 m. I eksplozija istog emitirala je gama zracenje....Sto je dosad nezabiljezeno u povijesti, ... prikaži još! uz to sto je i nemoguce...