Life
42653 prikaza

Jezero smrti: U njega uđu živi, a izlaze kao mumije

Mumificirane životinje s jezera Natron
Nick Brandt
To je jedno od najnegostoljubivih mjesta na svijetu, a sve živo što voda dotakne pretvara u kamen

Jezero Natron je slano jezero koje se nalazi u sjevernoj Tanzaniji, u blizini same granice s Kenijom. I samo ime to je zlokobno jezero dobilo po kemikaliji koju sadrži, natronu. Riječ je mješavini natrijeva karbonata i natrijeva bikarbonata, a taj je kemijski sastav nastao zbog jedinstvenog vulkana u njegovoj blizini.

Vulkan Ol Doinyo Lengai ili "Planina Božja" je jedini aktivni vulkan na planeti koji izlijeva natrokarbonatite umjesto silikata. Zbog toga lava iz njega nije tako vruća kao lava iz drugih vulkana. 

Također, ima drugačiji izgled, koji prije nalikuje na izlijevanje ulja nego na tekuću magmu. Kad se lava ohladi, ono se pretvara u bjelkasti prah. Kišnica koja se skuplja na tlu kroz svoj tok skuplja taj otrovni ostatak i dovodi ga do jezera Natron.

Zbog njega pH jezera iznosi od 9 do 10,5, a temperatura vode može postići i 60 Celzijusa tijekom ljetnih mjeseci. Zbog toga je ono postalo i tzv. bazen smrti, iako sama okolica jezera vrvi od života. 

Na stotine mrtvih ptica

Prije nekoliko godina, britanski fotograf Nick Brandt u misiji je istraživanja "nepoznate istočne Afrike" na jezeru Natron naišao na okamenjene ptice. Brandt je primijetio kako se na obali nalaze na stotine lešina, uglavnom šišmiša i ptica.

Mumificirane životinje s jezera Natron | Author: Nick Brandt Nick Brandt
Ovo je jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu, gdje se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. 

Prikaz udara tsunamija Stvaran život Life 5 užasavajućih fotki uhvaćenih sekunde prije katastrofe

Znanstvenici objašnjavaju kako ptice često padaju u ovo plitko jezero (duboko je tek oko 3 metra) jer su zbunjeni visoko reflektirajućom površinom na kojoj se odražava nebo. Jednom kad ptice umru u jezeru, njihov kostur očuva natrij karbonat iz njega. Ta kemikalija, koja je korištena i u egipatskim metodama mumificiranja, sprječava raspadanje trupla.

Mumificirane životinje s jezera Natron | Author: Nick Brandt Nick Brandt
Kako se razina vode smanjuje, leševi ostaju na obali u nevjerojatno očuvanom stanju, a fotografu Brandtu je u njihovom prikupljanju pomoglo lokalno stanovništvo. Postavio ih je u prirodne pozicije - kao da stoje na granama ili plivaju na vodi i fotografirao ih.

Fotografije, snimljene u razdoblju od 2010. do 2012. pojavile su se u Brandtovoj knjizi "Preko ukradene zemlje", piše National Geographic.

Mumificirane životinje s jezera Natron | Author: Nick Brandt Nick Brandt
Gdje je smrt, tu je i život

Međutim, ovo jezero nije samo bazen smrti i beznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života. Nevjerojatno, ali između 65 i 75 posto svjetske populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, a lužnatost jezera zapravo pomaže u ovom procesu, jer ekstremno visoka razinama pH drži predatore podalje od beba flamingosa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nerminius 18:41 08.Studeni 2017.

    Da li ste bili svjesni kad ste pisali članak da se ovdje zapravo radi o sodi bikarboni?! Nije vam palo na pamet da pitate nekog otkud onda toliki život oko jezera?!