Life
33441 prikaza

Jeziva napuštena mjesta na koja nitko ne želi

Wikipedia
Napuštena sela, tvornice, otoci i vojne baze najčešće su napušteni iz vrlo dobrih razloga

1. NLO Grad Sanzi 

Ovaj je grad prvobitno bio namijenjen kao odmaralište sjeverno od Taipeia u Tajvanu, no projekt je propao i grad je posve napušten 1978. Izgradnja grada, osobito njegovih neobičnih kuća koje izgledom podsjećaju na izvanzemaljske tvorevine, trajala je dvije godine i popratila je čitav niz tragičnih nesreća radnika koje su uplašile graditelje.

 | Author: Wikipedia Wikipedia

Praznovjerni lokalci su tvrdili kako je to mjesto prokleto nakon što je na mjesto izgradnje uništena skulptura Zmaja. Više od desetak radnika umrlo je za vrijeme izgradnje u bizarnim okolnostima - počinili su samoubojstvo nakon što su navodno sreli duhove žrtava prometnih nesreća na cesti. Druge glasine govore o tome da je grad izgrađen na mjestu gdje su pokapali nizozemske vojnike.

2. Bolnica Hovrinskaja

Riječ je o bolničkoj zgradi napravljenoj u moskovskom okrugu Hovrino, u blizini istoimene željezničke postaje. Gradnja je započela 1980., a zaustavljena je 1985. Zbog nedovršene gradnje na nekim mjestima nema zidova ni podova - iako je konstrukcija počela s puno elana - preko 1500 mjesta za pacijente, poliklinika, laboratoriji, heliodromi.  No čini se da su mjesto  za gradnju izabrali neuspješno. Samo zemljište nije izdržalo, gotovo završena bolnica veličine grada počela se utapati u  vodama, a navodno ispod samog mjesta gradnje teče podzemni potok. Gradske vlasti nisu znale što napraviti, a zanimaciju su dobili sotonisti i razni ljubitelji okultnog. Oni su navodno koristili razne ulične pse, ali i beskućnike za svoje krvave i bizarne rituale, a u Moskvi postoji priča kako je policija organizirala raciju te je sektaše natjerala u tunel gdje su ih ubili 1990. Navodno se svaku večer čuju vriskovi iz obližnjeg tunela.

 | Author: Wikipedia Wikipedia

Danas na to mjesto hodočaste brojni ekstremni turisti u potrazi za duhovima, a lik kojeg traže je duh koji se najčešće javlja kao Aleksej Krajušin koji je skočio s krova bolnice zbog nesretne ljubavi. Osim njega, sigurno tamo možete susresti razne ovisnike i "izgubljene duše" još uvijek s ovog svijeta.

3. Molodežnaja

Riječ je o nekadašnjoj sovjetskoj istraživačkoj postaji na istočnoj Antarktici koja je danas kao zamrznuta u vremenu na obali mora Kosmonauta. Tamo se nalazi i malo "groblje" olupina sovjetskih letjelica koje zakopane i slomljene izviru iz leda. Na tom je području u siječnju 1979. zrakoplov Ilyushin I1-14 doživio fatalnu nesreću u kojoj je stradalo četvero putnika zbog otkazivanja motora.

 | Author: Wikipedia Wikipedia

Velika je baza utemeljena 1962 kao lansirno mjesto za preko 1000 istraživačkih raketnih testiranja, no prestala se koristiti s padom Sovjetskog saveta i danas je smije posjetiti tek vrlo mali broj odobrenih istraživača. 

4. Kino na kraju svijeta

Uništeno i napušteno, usred pustinje egipatskog poluotoka Sinaj, nalazi se misteriozno kino na otvorenom. Izgrađeno je početkom 21. stoljeća, no sudbina mu je bila da ne doživi niti jedno prikazivanje filma. Ime mu je bilo "La Tete dans Les Etoies" ili u prijevodu "glava među oblacima", no generator koji mu je trebao davati struju je sabotiran na večeri otvorenja. 

Estonski fotograd Kaupo Kikkas ponovno je otkrio to apokaliptično kino u fotografijama iz 2014.:

 | Author: Wikipedia Wikipedia

Nažalost, zbog neželjene pozornosti koju je kino privuklo, lokacija je uništena.

5. Darfur

Sudanska je vlada 2003. započela program etničkog čišćenja kojem je cilj bilo ukloniti nearapsko stanovništvo iz regije Darfur. U tom su procesu poubijali na tisuće civila, sravnali njihove domove sa zemljom i "očistili" cijela sela.

Valovi tog genocida mogu se pratiti po sablasno spaljenoj zemlji koja je ostala iza njega, a zabilježio je Google Earth. Jedino što je ostalo su crni krugovi temelja koje je fotografirao Brian Steidle.

 | Author: Brian Steidle Brian Steidle

Procjenjuje se kako je tri milijuna ljudi bilo prisiljeno napustiti svoje domove te su postali izbjeglice u šatorskim kampovima. 

Pogledajte video o tim mjestima:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.