Life
12108 prikaza

Jeziva snimka: Zadnje minute života poginulih planinara

Mount Everest
Screenshot/Twitter
Kameru su pronašli duboku ispod snijega, dok su tražili tijela penjača zakopanih duboko u snijegu

Osam penjača stradalo je u lavini dok su pokušavali osvojiti drugi najveći vrh na Himalaji u Indiji, Nanda Devi, krajem svibnja. Njihova tijela pronađena su u opsežnoj akciji izvlačenja, a pronađena je i GoPro kamera na kojoj su zabilježeni njihovi posljednji trenutci na životu. 

Indijsko tibetanska granična policija objavila je te snimke nedavno na kojima se mogu vidjeti minute prije nego ih je pogodila lavina. Onih posljednjih nekoliko sekundi tog videa, na kojem se čuje velika buka i vidi zatamnjen ekran, još nisu objavili. 

Kameru su pronašli duboku ispod snijega, dok su tražili tijela penjača, četiri Britanca, dva Amerikanca, Australca i Indijca. Izvukli su njih sedam, dok se još jedan smatra nestalim, piše The Washington Post

"Kamera GoPro zapravo je poslužila kao crna kutija i omućila nam da vidimo posljednje trenutke tih penjača. To nam je bilo zapanjujuće", rekao je A.P.S. Nambadia iz granična policije.

Do trenutku nestanka ove grupe to je već i bilo jako smrtonosno proljeće, u kojem je poginulo niz ljudi, posebno u gužvama u blizini vrha Mount Everesta. Na društvenim mrežama objavljena je bila fotografia dugačkog reda u kojem je bila gužva od 300 ljudi na jako uskom putu. Bilo je to nakon što Nepal izdao rekordan broh dozvola zbog dobrog vremena. 

Velika gužva za uspon na Mount Everest Masovni uspon Life Fotka zbog koje se gine: Na Everestu gužva kao na plaži

Po mišljenju stručnjaka lavinu u kojoj su i poginuli mogli su pokrenuti upravo ti penjači sami, tj. težina njihovih tijela. Zahvaljujući snimci mogli bi dobiti više uvida u t što je krenulo po zlu. 

Do njihovih tijela stigli su 23. lipnja u operaciji koju su nazvali Daredevils, u najkompleksnijoj operaciji koji su do tad poduzeli. Borili su se sa vjetrom i teškim terenom kako bi došli do mjesta gdje su zakopana ta tijela. 

Među pronađenim stvarima bilo je nekoliko dokumenata, oprema za penjanje, i mala igračka pingvina. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.