Life
1488 prikaza

Plaćaju 800.000 kuna da bi se popeli na vrh Everesta

Mount Everest
1/4
REUTERS
Uspon na Mount Everest postao je jako popularan sport na kojem zarađuju mnogi

Najmanje 11 ljudi poginulo je penjući se na najveći vrhu na svijetu Mount Everest, u posljednjih tjedan dana. Privuklo je to veliki pažnju na trenutačno stanje planine, tj. gužvu na vrhu, s obzirom na sve veći broj onih koji žele osvojiti ovaj vrh. 

Nepal je izdao 381 dozvolu za taj uspon, što je rekordan broj u povijest organizacije ovih putovanja, no broj onih koji se na vrh penju barem je dvostruko veći, s obzirom da penjače ne idu sami, već ih prate vodiči i ostali. 

Većina tih penjača na Everestu se nalazi u isto vrijeme, u trenutku kada su vremenski uvjeti pogodni za taj uspon. Zbog toga se dolazak na vrh oteže, jer moraju čekati u redu na uskim dijelovima, posebno u dijelu kojeg nazivaju "zona smrti", gdje nema dovoljno kisika da bi tijelo moglo preživjeti, piše The Business Insider. 

No gužva i mogućnost trajnih posljedica ne sprječavaju penjače da krenu na ovaj uspon, a u tome ih ne sprječava ni financijski trošak koji se u nekim slučajevima kreće čak i više od 100.000 dolara.  Većina onih koji se penju na vrh unajmit će komercijalne organizatore, koji naplaćuju između 60.000 i 65.000 dolara. Ova svota uključuje vodiča i "veliki broj pomoćnih penjača, najčešće Šerpe", kažu iz The British Mountaineering Council (BMC).

Bilo je i onih koji su taj put platili oko 100.000 dolara ili više, ovisno o komforu kojeg je penjač htio iskusiti. 

Kompanija Seven Summit Treks naplaćuje 130.000 dolara za "VIP" paket koji uključuje večeru dobrodošlice, noćenje u hotelu Kathmandu s pet zvjezdica, privatnu grijanu kuhinju, peciva, bar u bazi, tuš, i toalet, osobnog fotografa, obroke, čaj i kavu u neograničenim količinama, i uslugu privatnog helikoptera. Paket ne uključuje međunarodne letove u i iz Nepala, potrebnu opremu, ili napojnice za ekipu. 

Velika gužva za uspon na Mount Everest | Author: Facebook/Project Possible - 14/7 Facebook/Project Possible - 14/7
Trošak može biti manji ako se u Nepalu unajmi lokalna ekspedicija, no to će koštati oko 35.000 dolara

Veliki dio troškovnika čini i oprema koja je penjačima obavezna za ovaj  uspon. 

Vodič Garrett Madison, iz Madison Mountaineeringa koji standardni paket naplaćuju 65.000 dolara kaže da onaj tko bi želio doći na Mount Everest treba planirati kako će potrošiti između 6000 i 8000 dolara na odijelo, vreće za spavanje, čizme, poseban ruksak i planinarski pijuk.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.