Life
3653 prikaza

Jezivi običaj: Plaćaju mu da spava s njihovim kćerima, maloljetnicama

Djeca Zambija
Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Hijena je naziv za muškarce koji obredno spavaju sa ženama. Maloljetnice nakon prve menstruacije, udovice i žene koje su pobacile samo je dio žena koje su prisiljene na seks s hijenom.

On je muškarac u četrdesetima, oženjen je i ima dvije žene. Zove se Eric Aniva, živi u selu na jugu afričke države Malavi. Zaposlen je kao hijena i plaćen je za seks s maloljetnim djevojčicama.

Aniva je jedan od najpopularnijih hijena u svojoj zajednici, a stanovnici osamljenih sela južnog Malavija ne vide ništa loše u ritualnom seksu s hijenom. Štoviše, oni kažu da je to obredno čišćenje. Udovica mora spavati s hijenom prije stupanja u drugi brak, pobaci li žena, čeka je ista sudbina. Prema pisanju BBC-a, tinejdžerice poslije dobivanja prve mjesečnice primorane su na seks s hijenom kako njihove obitelji ne bi pratila zla sreća.

Noge djece u Africi | Author: Frank May/DPA/PIXSELL Frank May/DPA/PIXSELL

"Neke djevojčice imaju 12 ili 13 godina, ali meni se više sviđaju starije. Sve su zadovoljne zato što sam im ja hijena. Ponosne su i govore drugima da sam pravi muškarac, da znam zadovoljiti ženu", hvali se Aniva.

Usprkos njegovom hvalisanju, neke djevojčice otvoreno govore protiv takvog načina postupanja. "Nisam mogla uraditi ništa. Morala sam to uraditi zbog mojih roditelja. Da sam odbila, moju obitelj bi pogodila bolest, možda čak i smrt. Bila sam prestrašena", ispričala je Maria BBC-jevu reporteru.

Sat vremena vožnje dalje nalaze se Fagisi, Chrissie i Pheila. Njih tri zadužene su za održavanje obreda inicijacije. Svake godine organiziraju kampove za adolescentice u kojima ih uče kućanskim poslovima i kako seksualno zadovoljiti muškarca. Obred seksualnog čišćenja s hijenom posljednji je stadij tog procesa. 

Objašnjavaju da je to potrebno kako bi se izbjegle zaraze između članova zajednice. Međutim, običaji nalazu da seks s hijenom mora proći bez upotrebe bilo kakve zaštite od spolno prenosivih bolesti. Za Malavi je to velik problem zato što u toj državi je svaki deseti stanovnik nositelj virusa HIV-a.

Aniva je sam priznao da je zaražen HIV-om, ali da to nije rekao roditeljima bilo koje djevojčice s kojom je spavao.

Djevojčica u Africi | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Takve običaje žestoko osuđuju svi koji u njima ne sudjeluju, od katoličke crkve u Malaviju, nevladinih organizacija do samih vlasti. "Nećemo osuđivati te ljude, ali ćemo im davati informacije da trebaju promijeniti običaje", kaže May Shaba, stalni tajnik ministarstva spolova i socijalnog rada

Jedna od Anivinih žena, Fanny, je udovica. Eric Aniva bio je i njena hijena nakon smrti njenog prvog muža. Pomalo stidljivo je priznala da mrzi sve što Eric radi, ali da ipak donosi neki novac. Naime, hijene su plaćene oko 5 dolara za svaku djevojčicu s kojom spavaju.

"Želim zaustaviti tu tradiciju. Prisiljene smo spavati s hijenama. Izbor nije na nama i to je jako tužno za nas žene", rekla je Fanny. Eric i Fanny imaju dvogodišnju kćer i oboje su odlučni da ona neće proći istu sudbinu.

"Ne i moja kćer. Ne mogu to dopustiti. Sada se borim kako bi se prestalo s tim običajima", kaže Eric.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.