Life
35614 prikaza

Kako su 34 komandosa stvorila najbrutalniji narko kartel

Meksiko: Vojska zaplijenila 15 milijuna dolara koji pripada narkokartelu Sinaloa
DPA/PIXSELL
Nedavno je uhićen vođa Los Zetasa, najveće kriminalne organizacije u Meksiku

Los Zetas je najveća kriminalna organizacija koja djeluje na području više od polovice Meksika. 

Los Zetas je počeo s radom kao ogranak meksičkog Zaljevskog kartela kojega su činila 34 meksička komandosa kojima je cilj bio zaštita mladog nadolazećeg vođu Osiela Cardenasa Guillena koji je postavljen 1999. godine. Guillena je zaštitu unajmio tjelohranitelja, umirovljenog poručnika Ruben 'el Chata' Salinasa koji je tražio 30 meksičkih dezertera kako bi oformio dobro plaćeni ogranak.

Tijekom godina Cardenas je svoj utjecaj proširio i na Zetu. Skupina je podmićivala i prijetila sve dok Zaljevski kartel nije postao nedodirljiv, te mu čak ni vlasti nisu mogle ništa.

Do 2003. godine Los Zetas su se proširili i uključili 300 paravojnika opremljenih sofisticiranim oružjem koji su prošli naprednu vojnu obuku. Meksičko ministarstvo obrane prepoznalo je ovu grupu kao "najveći odred smrti i organiziranog kriminala u meksičkoj povijesti".

Iste godine došlo je do obračuna s meksičkom vojskom kada je Cardenas Guillen uhićen te osuđen na 25 godina zatvora. Los Zetas je tad već daleko nadmašio Zaljevski kartel prema prihodima, broju članova i utjecaju. Nakon unutarnjeg sukoba koji je tinjao godinama, 2010. godine Los Zetas se odvojio od Zaljevskog kartela. No, karteli su tad okrenuli oružje jedni protiv drugih. Kako bi zastrašili konkurenciju i privukli k sebi više članova, Los Zetas je počinio više masakara i napada na civile. Tako je između 2010. i 2011. godine ubijeno više od 350 farmera i imigrantskih radnika u Meksiku i Guatemali koji su im se odbili priključiti.

Zetas je regrutirao bivše vojnike iz Guatemale, pobunjenike poznatije kao 'strojeve za ubijanje', te su izgradili kampove diljem Meksika za trening novaka starih od 15 do 18 godina, piše Business Insider.

Većinu od prvotnih 34 komandosa su meksičke vlasti zarobile ili ubile, ali nove horde mladih vojnika stasaju i dalje. Grupa je zadržala čvrsto uporište u većini Meksika, a aktivna je i u Teksasu, te prijeti s obje strane granice. FBI vjeruje kako Zetas kontrolira i nekoliko američkih bandi kao što su meksička mafija, teksaški sindikat, Hermanos Pistoleros Latinos i MS-13.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.