Life
190 prikaza

Klimatske promjene započele su već u 19. stoljeću

Klimatske promjene utječu na ubrzano otapanje vječnog leda
NASA
Do sada se smatralo da u razdoblju od 1850. do 1900. godine staklenički plinovi iz industrije nisu utjecali na klimu

Znanstvenici su pronašli dokaze da su se klimatske promjene na Zemlji počele događati još u 19. stoljeću. Victor Venema sa Sveučilišta u Bonnu objasnio je za The New Scientist da su se promjene u klimi najviše osjetile u Europi i u Sjevernoj Americi. Do sada se uglavnom smatralo da klimatskih promjena u prvih pola stoljeća industrijske ere nije bilo. Ili da su bile neznatne.

Venema je, međutim, detaljno proučio meteorološke podatke za razdoblje od 1850. do 1920. i izračunao da se zatopljenje dogodilo, i to za 0,4 stupnjeva Celzija. Na prvi pogled ne čini se puno, posebno kroz toliki broj godina. Ipak, riječ je o razdoblju koje se u svim dosadašnjim proračunima smatralo polazišnom točkom za računanje klimatskih promjena danas.

Uz to, u odnosu na to doba, Zemljina atmosfera zagrijala se za dodatni jedan stupanj Celzija. U odnosu na predindustrijsko doba danas se jezera i rijeke uoči zime diljem svijeta počinju u prosjeku zamrzavati 20 dana kasnije. Također, 20 dana ranije od prosjeka iz prethodnog stoljeća sva ta područja se u proljeće ranije počinju otapati. A to odstupanje, uočio je Venema također, u Europi i u Sjevernoj Americi u 19. stoljeću je iznosilo između četiri i pet dana u odnosu na predindustrijsko doba.

Njemu u prilog ide i prošlogodišnja primjedba Međunarodnog panela za klimatske promjene da postoje znakovi da su se europski glečeri počeli polako otapati već u 19. stoljeću. Tadašnje nacionalne vlade ništa od toga nisu primijetile jer nisu raspolagale meteorološkim statistikama iz prethodnih desetljeća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.