Life
21403 prikaza

"Kokain gutam u obliku jaja i tako ga švercam do Zagreba"

Sigurnosna provjera na aerodromu
Getty images
Načini na koje se droga doprema do Hrvatske su razni, koriste se kanali u regiji, ali i izvan nje

U petak smo izvijestili o uhićenjima ljudi u Šibeniku koji su bliski najmoćnijim mafijaškim klanovima u regiji, a koji među ostalim drže kompletno tržište droge u ovom dijelu Europe.

Upravo je droga, odnosno ukradena pošiljka od 300 kilograma kokaina jednom od klanova bila povod za početak krvavog rata među balkanskim narkodilerima koji traje veće godinama. 

Dio droge kojom trguju završi i u Hrvatskoj, načini na koje je dopremaju do Hrvatske su razni, kanali nisu samo preko klanova u regiji, a u zadnjem desetljeću zabilježen je veći broj policijskih akcija koji su prekinuli te narkolance. 

Švercali drogu u jahtama

Jedna od najvećih akcija bila je “Balkanski ratnik”. U njoj je uhićen Puljanin Anastazije Martinčić i to u Urugvaju gdje je kupio jahtu i natovario je s 2,1 tonom kokaina.

U proljeće 2012. u akciji Jadera pala je i skupina Hrvata koju je predvodio Zadranin Zlatko Ugarković Patak, koja je na Karibima planirala kupiti 174 kilograma kokaina, vrijednog osam milijuna eura. Potom ga je jedrilicama namjervala dovesti u Hrvatsku. Ugarković se objesio u Španjolskom zatvoru čekajući da ga izruče Hrvatskoj.

Grob Zlatka Bagarića FELJTON Life Cajkama gurao pištolj u usta: Pjevaj mamicu ti je***!

U akciji Spider Web provedenoj 2011. u travnju zaplijenjeno je 104 kilograma kokaina te uhićeno sedam ljudi. Kokain je na područje Hrvatske dolazio iz Dominikanske Republike, privatnim mlažnjacima preko Bahama i Francuske, a zatim kopnenim putem – automobilima kroz Austriju i Sloveniju do Hrvatske. Mozak operacije bio je Miroslav Aničić, Hrvata s kanadskom putovnicom.

Put od Lime do Madrida

Krunski svjedok u predmetu Domald do detalja je opisao je kako je sve kokain stizao u Hrvatsku. Svjedok je živio u Peruu, upoznao mnoge šefove narkokartela, a i sam je smišljao kako sve dostaviti kokain u Hrvatsku.

"U studenome 2005. sam iz Splita, preko Amsterdama i otoka Bonaire stigao u Limu. Tu sam stupio u konatakt s Pepeom, čiji mi je broj dao Nikola Ivančić. Riječ je o Joseu Martinu Morenu Pereu, međutim svi ga zovemo Pepe. Teško sam se s njim sporazumijevao jer nisam znao španjolski, a on je znao nešto malo engleskog. Sutradan je stigao i Nikola, koji je htio da upoznam Limu. On je otišao za nekih 10 dana, a prije toga mi je rekao da probam naći nekog pomorca Hrvata i da preko njega probam poslati kokain", pričao je krunski svjedok. 

Damir Džeba Damir Džeba Life Razbjesnio Tuđmana: Na kokainu 'orao' maćuhice ispred HNK

No tada je jedva skupio novac za povratak. Ponovno su u Limu otputovali za nekoliko mjeseci.

"Tada me Nikola upoznao sa ženom koju je zvao baba Marta. Dogovoreno je da će ona pripremiti kofer sa šest kilograma kokaina. Dogovorena je i cijena od 18.000 dolara, s time da će joj pola novca biti plaćeno unaprijed, a pola nakon isporuke kofera. Kada mi je Ivančić rekao da će dečko doći po kofer, dao sam babi Marti 12.000 dolara. Kurir je kofer preuzeo u turističkom gradu Trujillo. Kofer je sličio na lažni Samsonite. U njemu je bilo šatorsko krilo i osjećao se jak miris ljepila. Kurir je u njega dodatno stavio i neku skulpturu, no pao je u Madridu", opisao je svjedok.

Slali drogu preko DHL-a

Svjedok je u Limi upoznao i Rubena i Jesicu koji su mu predložili da drogu može staviti i u šampon ili kremu.

"Sjećam se da sam vidio bočicu od šampona Johnson & Johnson, a krema je bila Dove bijele boje", rekao je svjedok, koji je upao u opasnu situaciju. 

Njegovi znanci tvrdili su da je pošiljka napustila Limu i da će poslati još jednu. Na kraju je od jednog Grka posudio 3000 dolara kako ne bi imao problema s Kolumbijcem Rubenom. 

Scena iz serije Narcos Guadalajara Life Najopakiji narkobos: Danima agentu bušio rupe u glavi

Potom je upoznao Valtera koji mu je rekao da može pripremiti slanje kokaina u papiru preko DHL-a te da bi na kilogram papira išlo 300 grama kokaina.

"Radilo se o papiru formata A 4. Pošiljke su išle DHL-om. Nikola mi je rekao da ima vezu sa šefom DHL-a u Hrvatskoj i da on može izvaditi sadržaj. Radilo se o pošiljkama koje su trebale biti vraćene pošiljatelju, pa su korištene nepostojeće adrese. Bilo je pet-šest pošiljki. Mislim da su dvije pale, a ostale prošle", tvrdio je svjedok. 

Drogu su iz papira ekstrahirali u stanu u Velikoj Gorici.

"Papir se mora usitniti u što manje komade i staviti na tri sloja gaze. Zatim se preko njega prelije stopostotni alkohol. Potom se taj mokri papir procijedi kroz gaze i dobije želatinasta masa. Pusti se da se osuši i to je onda kokain. Prije toga se stavi u vatrostalnu posudu i zapeče u mikrovalnoj pećnici. Tako je u Hrvatsku stiglo oko kilogram kokaina", ispričao je svjedok koji se potom vratio u Peru i smišljao nove načine transporta droge.

Nikolu je zvao s telefonskih govornica na telefonsku govornicu u Hrvatsku ili na mobitel za jednokratnu uporabu. Na kraju su se odlučili na transport droge - mulama.

Drogu izbacivali između Samobora i Zagreba

"Kokain je bio u obliku jajašaca. U "jaju" je bilo od četiri do 16 grama. Trebao sam dobiti i pilule koje gutači prvo popiju radi čišćenja organizma. Drugu vrstu pilula popili bi kako bi ih zatvorile kada bi progutali drogu. U Limu je doputovao Ante koji je progutao 900 grama. Kokain je gutao do jutra, a potom se taksijem odvezao do aerodroma i bez problema stigao u Zagreb. Drugi momak također je progutao oko 800 -900 grama. I on je bez problema stigao u Zagreb. Drogu su iz sebe izbacivali u hotelu između Samobora i Zagreba. Gutači su dobivali po 2500 eura po putu", rekao je svjedok koji je i sam bio "mula". 

Ivan Giljanović Giljo (desno) i otac mu (lijevo) Ivan Giljanović Top News Ispovijest ćaće splitskog gangstera i kamatara Gilje

Iz Argentine je sletio u Zagreb s dva paketa kokaina u potplatama tenisica. Dio droge stavio je i u kondom koji je stavio u anus. Uhitili su ga na temelju tjeralice šibenskog suda. Tek u zatvoru su kod njega našli 300 grama kokaina.

Kokain stiže u gumenim bananama koje izgledaju kao prave

Krunski svjedok u predmetu Domald bio je i u gradiću u Ekvadoru iz kojega se banane kontejnerima šalju u Europu. Ideja je bila da u tim kontejnerima bude i kokain. U tome mu je trebao pomoći lokalni moćnik Don Jesus.

"Imao je pristup luci i laboratorij za preradu kokaina. Rekao mi je da može za dan-dva preraditi 500 kg kokaina. Ruben je smislio da se kokain stavi u gumene banane koje su izgledale kao prave. Te banane pakirale bi se u kutije, a one u kontejner. Govorilo se o 200-300 kg kokaina, no nikakav posao nismo sklopili", ispričao je svjedok.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.