Life
33598 prikaza

Koliko muškarci mogu doživjeti orgazama?

Par u krevetu
Thinkstock
Jesu li višestruki i zaredani orgazmički užici rezervirani samo za žene ili je to mit - objašnjava stručnjak

Premda moderna istraživanja pokazuju kako muškarci i žene u jednakoj mjeri vole i žele seks, neke razlike između spolova u pogledu seksa ipak postoje - makar se svodile na one biološke.

Prva značajna razlika je vrijeme postizanja orgazma - koje za preko 80 posto žena u prosjeku iznosi barem 10-ak minuta seksa, dok većina muškaraca može biti "gotova" kroz minutu do dvije snošaja. 

134 orgazma u sat vremena

Znanstvena su istraživanja višekratno pokazala kako su žene s druge strane ipak "blagoslovljene" činjenicom da žene mogu doživjeti višestruke orgazme - bilo da su oni zaredani ili s malim prekidima između njih. Najveći zabilježeni broj orgazama u laboratorijskim uvjetima iznosi 134, a doživjela ih je žena u 30-im godinama koja se pritom samozadovoljavala.

Činjenica je kako je taj broj orgazama u spavaćoj sobi i s partnerom ipak znatno manji, nema prepreka da on ne bude dvoznamenkasti.

A što je s muškarcima?

Jesu li orgazmi kod muškaraca zapravo "jednom i gotovo" fenomeni, ili ih i muškarci mogu doživjeti više? Tim se pitanjem pozabavila dr. Ava Cadell, seksologinja i autorica brojnih knjiga o seksu.

- Muškarci mogu doživjeti višestruke orgazme i to nije tako rijetko kako se čini. No, za to je ključno znati (i osjećati) razliku između ejakulacije i orgazma - kaže Cadwell.

Objašnjava kako je orgazam dio seksualnog iskustva koje se događa između dvije do sedam sekundi prije ejakulacije. Kombinira povećanu osjetljivost cijelog tijela, ubrzavanje disanja i naviranje krvi te raznih osjeta od skrotuma do penisa.

- Ejakulacija je posljednji korak stimulacije i uključuje otpuštanje sjemena, kao i neurotransmitera koji će poslati tijelo u mod "odmora i opuštanja". Nakon ulaska u to, muškarac je nezainteresiran za seks - barem neko vrijeme. Muškarci koji odgađaju vrhunac, odnosno razvili su tehnike sprječavanja ejakulacije, mogu doživjeti orgazam bez izbacivanja sperme.

Tri orgazma u 10 minuta

Iako nije sigurno koliko točno muškarci mogu doživjeti orgazama prije nego ejakuliraju, seksualna studija Masters i Johnson je pronašla muškarca koji može postići tri orgazma u deset minuta.

Koja je njegova tajna? Odlično uvježbani zdjelični mišići, isti oni koji su odgovorni za zaustavljanje mlaza urina, objašnjava Cadwell.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.