Life
2386 prikaza

Koljač autostopera, Hrvat iz Australije, odnio tajne u grob

Ivan Milat
Screenshot Youtube
Upravo je umro, a da nije priznao niti jedan masakr zbog kojega je robijao, njegov brat siguran je da je pobio najmanje 28 mladih

Potomak Hrvata osuđen je 1996. godine na sedam doživotnih kazni zatvora zbog brutalnih ubojstava sedam autostopera čija su tijela pronađena u rukom iskopanim grobovima u šumi u australskoj državi Novi Južni Wales. Ivan Milat umro je u noći na nedjelju 27. listopada u bolnici u 74. godini, javljaju australski mediji.

Zbog raka želuca, već dulje vrijeme se nalazio u zatvorskoj bolnici, a stanje mu se pogoršalo u ponedjeljak. Posljednjih dana je odbijao liječenje. No Milat ni na samrtnoj postelji nije priznavao krivicu za brutalna ubojstva koja je počinio. Svome bratu Billu i njegovoj supruzi Carol koji su ga došli posjetiti u bolnicu , još jednom, nakon svih godina ponovio je kako nema što priznavati.

Wolf Creek Ivan Milat Life Hrvat iz zabiti godinama klao australske autostopere

"Rekla sam mu: 'Znam da si kršćanin i vjernik, zato te pitam jesi li to učinio ili ne. Ako želiš razgovarati sa svećenikom dovest ćemo ga'. Ali onda je opet počeo nabrajati razloge zbog kojih nije mogao počiniti te zločine, pa sam mu se ispričala što ga to uopće pitam", ispričala je za medije Carol Milat.

Ovaj silovatelj i koljač, potomak Hrvata koji je davno doselio u ovu zemlju, u pamćenju Australaca i danas je jedna od najmračnijih točaka u povijesti. Osuđen je na sedam doživotnih kazni bez mogućnosti pomilovanja zbog ubojstava turista u Australiji između 1989. i 1994. godine. Netragom su nestajali sve do 1992. godine kada su pronađena tijela dvije žrtve. Dvije djevojke iz Britanije, Caroline Clark i Joanne Walter nestale su nekoliko mjeseci ranije.

Ivan Milat Ivan Milat Life Krvava pisma Hrvata ubojice - prst poslao sucu poštom

Jedna je imala 15 ubodnih rana, a druga je upucana 10 puta. Godinu dana kasnije pronađena su još dva tijela, mjesec dana nakon još tri. Svi slučajevi bili su slični. Nekim je žrtvama odrubio glave mačetom dok su bili živi. Uhićen je 22. svibnja 1994. kad je 50 specijalaca australske policije upalo u njegov dom u Eagle Valeu i navuklo mu na ruke lisičine.

"Pa, što vam je? Kakva ubojstva, pobogu?", govorio je policajcima dok su ga odvodili.

Osim mnoštva drugih kompromitirajućih dokaza, u kući su pronašli svu silu oružja kojim je Milat bio fasciniran cijeli život. Stjepan Milat, otac Ivana Milata, živio je u Blatu na Korčuli. Kako je obitelj živjela u velikom siromaštvu, Ivanov djed je svojeg sina Stjepana i njegovog brata uoči punoljetnosti poslao da posao i život krenu tražiti u bijeli svijet.

Ivan Milat Boris Milat Life Jeziva ispovijest brata serijskog ubojice Ivana Milata

Obojica su neko vrijeme plovili na prekooceanskom brodu radeći najteže poslove, a Stjepan se skrasio u Australiji i tamo ostao živjeti. Ivan mu je bio najmlađe od osmero djece. Ivanov brat Boris Milat 2015. rekao je novinarima da je siguran da policija nije pronašla sve njegove žrtve.

"Mislim da je, zapravo, počinio mnogo više ubojstava od ovih sedam", rekao im je.

"Koliko točno?", pitali su ga.

"Oko 28 ubojstava", rekao je brat Boris ono što su najozbiljnije sumnjali svi uključeni u jedan od najgorih slučajeva serijskog ubojice u povijesti Australije.

O Milatu su se pisale knjige, snimali dokumentarci i serije te čuveni igrani film Vučji potok (Wolf creek).

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:40 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site