Life
2816 prikaza

Konačni kraj tajne o nacističkom vlaku punom zlata

Parna lokomotiva
Duško Marušić/Pixsell
Nacisti su ogromne količine zlata zaplijenili na okupiranim područjima, a jedan dio do danas nije pronađen

Kada su prošle jeseni u Poljskoj istraživači Piotr Koper i Andreas Richter ustvrdili da su pronašli vlak pun nacističkog znata, nitko im nije vjerovao. Međutim, pokrenuto je opsežno istraživanje i čini se da bismo uskoro mogli saznati jesu li njihove tvrdnje doista bile točne.

Nacisti u Parizu | Author: Thinkstock Thinkstock

Dvojac koji je ušao u trag navodnom vlaku su zajedno s timom od 35 istraživača-volontera u utorak započeli s iskapanjem na mjestu za kojeg tvrde da pokazuje anomalije u tlu koje upućuju na postojanje zakopanog vozila. S druge strane, alternativna studija koju su napravili na Sveučilištu znanosti i tehnologije u Krakowu, utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost nalaza Kopera i Richtera, no da bi se na tom mjestu mogao nalaziti tunel. Zanimljivo je napomenuti i da su poljski službenici odbili sudjelovati u ovom pothvatu te da je čitavo istraživanje financirano iz privatnih izvora. 

"To nije poput igle u plastu sijena – ako se na tom mjestu doista nalazi vlak, onda ćemo ga i pronaći", poručio je Andrzej Gaik, glasnogovornik istraživačkog tima. "Uspjeh je i ako pronađemo tunel. Možda je vlak zapravo skriven u tom tunelu", optimistično je nastavio Gaik. Sam proces iskapanja moći će se pratiti uživo, a očekivano trajanje je oko dva dana.

Hitler drži govor | Author: Thinkstock Thinkstock

Glasine o nacističkom vlaku, prepunom vrijednih umjetinina, zlata i dragulja, koji je nestao krajem Drugog svjetskog rata na području Poljske, kolaju već desetljećima. Poljski portal Wiadomosci Walbrzyskie je prošle godine objavio da bi se na njemu moglo nalaziti gotovo 300 tona zlata, naravno, ako uopće postoji. Prema ovoj urbanoj legendi, vlak je skriven u podzemnim tunelima u blizini grada Wroclawa, a različite skupine istraživača i lovaca na blago ga već godinama bezuspješno traže.

Član istraživačkog odbora, Christel Focken, u emisiji WorldViews priznao je da je postojanje navedenog blaga još uvijek pod upitnikom. "Naše geo-radarske snimke pokazuju da se na tom mjestu nalazi vlak natovaren vozilima", rekao je Focken, uz sugestiju da bi navedena vozila zapravo mogli biti tenkovi.

Hermann Goering i Hitler razgledavaju ukradene umjetnine | Author: Library of Congress Library of Congress

Spomenuti tunelski sustav poznat je pod imenom 'Div' (Riese), a već samo ime upućuje na veličinu i kompleksnost ove podzemne mreže. Postoje tvrdnje da se u tunelima nalazio i Hitlerov bunker, no on također do danas nije pronađen. 

Iako bi se vrlo lako moglo pokazati da su navodi o misterioznom vlaku i skrivenom bunkeru netočne, određeni podaci o nacističkom zlatu postoje i dobro su dokumentirani.

Tijekom Drugog svjetskog rata Nacisti su Židovima i drugim zatvorenicima oduzimali nakit i topili ga u metalne poluge. Kada su Savezničke sile počele pobjeđivati, Nacisti su zlato prevozili u Njemačku zbog straha da ga se ne dočepaju Rusi. Stručnjaci tvrde da jedan dio zlata još uvijek nije pronađen.

Usprkos naporu i trudu koji je uložen u potragu za nestalim vlakom, znanstvenici su i dalje skeptični. Bez obzira na glasine koje među mještanima kruže još od 1945., do danas ne postoje nikakvi dokazi da je takav vlak ikada postojao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.