Life
2598 prikaza

Kontrola droge? Organizirali "sobe za fiksanje"

Ovisnica si ubrizgava drogu
Thinkstock
Na narkomanima je samo da donesu zabranjene droge za konzumiranje, sve ostalo je tuđa briga

Na 1.000 kvadratnih metara prostire se najveća prostorija za sigurnu konzumpciju droga na svijetu. Poznata pod nazivom H17 nalazi se u glavnom danskom gradu Kopenhagenu i otvorena je sredinom kolovoza prošle godine. "Sad ću ubrizgati heroin. Pomiješano je tu malo diazepama i benzoata kako bi efekti heroina bili još jači", otvoreno priča jedan danski ovisnik, Elliot, u kameru BBC-a.

U Danskoj je otvoreno čak šest prostora za drogiranje gdje ovisnici mogu uzimati najteže droge pod strogim liječničkim nadzorom. Kroz najposjećeniju, Skyven, prođe oko 500 ovisnika svakog dana. Tamo mogu neometano ubrizgavati droge u vene ili pušiti neke teške droge kao što je crack. U Skyvenu je u svako doba dana ili noći barem dvoje ljudi; socijalni radnik i medicinska sestra. Njih dvoje zajednički se brinu za ovisnike.

Dok medicinsko osoblje pazi na dozu i čistoću injekcije ili lule, socijalni radnici pomažu ljudima s njihovim osobnim problemima. "Ovdje mogu neometano konzmirati droge i zato što je tako mirno ovdje, nadamo se da će neki razgovarati s profesionalcima kako se riješiti ovisnosti", ispričala je Loiuse Runge Mortensen, šefica H17 za danske medije.

"Kada nam ovisnici dođu, jedino što sa sobom moraju ponijeti su droge. Sve drugo im mi dajemo i to besplatno. Dajemo im igle, dajemo im pribor za kuhanje kokaina, sve što im treba", priča Ida Bro, medicinska sestra u Skyvenu.

"Ovo mi je kao drugi dom. To je sigurno mjesto za drogiranje. Kad imam osjećaj da sam malo pretjerao, mogu se okrenuti medicinskoj sestri i reći sve što sam uzeo jer onda ona zna što može očekivati ako mi pozli", kaže Elliot.

Medicinska sestra Ida kaže: "Nama je najbitnije spašavanje života i sprječavanje širenja bolesti".

Međutim, nisu svi tako zadovoljni sigurnim prostorijama za narkomane. U prvom redu je tu riječ o danskim konzervativcima kao što je Rasmus Jarlov. "Svi mi želimo pomoći ovisnicima o drogama, ali mi držimo da je bolje iskoristiti novac za odvikavanje ljudi od narkotika nego trošiti novac kako bi oni imali mjesto gdje će nesmetano moći nastaviti sa svojom ovisnošću", ispričao je Jarlov nedavno.

Danska policija zastupa stav da su prostorije za narkomane ipak korisne. "Prije otvaranja sigurnih mjesta za drogiranje, bili smo uvjereni da je policija odgovor na sve probleme. Moramo jednom početi razmišljati da najtežim ovisnicima treba pomoć. Treba im liječenje, a ne kažnjavanje", uvjeren je Kaj Majlund, zamjenik šefa kopenhagenske policije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.