Life
7450 prikaza

Kontroverzne hrvatske reklame - kako im padnu na pamet?

Reklama Tomato
1/6
Facebook
Na neke su mnogi već zaboravili, poput 'slavne' reklame "Prilagodljiva svakoj podlozi"

Povremeno se u hrvatskoj javnom prostoru pojave reklame za koje njihovi tvorci vjerojatno kasnije pomisle "gdje nam je bila pamet, zašto smo to napravili?". Uglavnom se to dogodi nakon što te iste reklame izazovu zgraženje ljudi, a najčešće to budu žene, jer uglavnom najkontroverznije hrvatske reklame imaju tu neku naviku da žensko tijelo i žene tretiraju kao neke 'štrace'.

Zadnja u nizu tih reklama je reklama za Tomato, sa sloganom "Liži si macu".

Svi se pitaju tko je smislio reklamu na kojoj žena s gumenim jezikom liže mačku, a dovoljno je pogledati sliku da sve bude jasno.

Reklama Tomato | Author: Facebook Facebook
Ako niste vidjeli sliku reklame, postoji i video.

Prije kontroverzne "mace" Hrvatska se nije mogla načuditi Lini Červaru, koji je pristao snimiti reklamu za Tele 2 u kojoj svojim igračima govori da su nitko i ništa. Objašnjavao je tako Červar rukometašima uoči, ali i za vrijeme nedavnog Svjetskog prvenstva u Zagrebu da su tek bijedni mediokriteti - ti Cindra nisi virtuoz, ti Stipe nemaš Lacov top ali pucaj, pucaj... Ti nećeš biti Ivano, ti nemaš Mirzin skok, vi niste prvi... 

Uglavnom, redale su se uvrede koje su rukometaši pokunjeno slušali dok je Červar urlao i vikao "nemate pojma o rukometu, ali nema veze, trčite po terenu, nešto će već ući u gol". Ne tim riječima naravno, ali između redaka je to bilo to.

Sport je inače teritorij koji je 'plodan' s imbecilnim porukama, pa smo tako 2016. godine bili počašćeni reklamom Saponije pod sloganom "Za blistavu Hrvatsku". 

Dok se njezin partner s društvom zabavlja i navija za hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Europskom nogometnom prvenstvu, žena doma pere njegove navijačke dresove, pa jedan takav svježe oprani oblači na njega.

On ju ljubi u čelu u znak zahvale, a spot završava porukom: "Iza svakog hrvatskog navijača stoji... jedna žena".

Društvene mreže su se zapalile, a Saponia se na kraju ispričala.

Reklama Saponia | Author: Facebook Facebook
Prije dosta godina tvrtka Gavrilović angažirala je Dimitrija Popovića da im napravi reklamnu kampanju za kulene i kobasice. Danas se nigdje na internetu ne može naći video tih reklama, kao ni fotografije jumbo plakata, koje su mnogi vidjeli kao koketiranje s pedofilijom.

Popović im je oslikao seriju jumbo plakata s motivima gigantskih falusa u obličju slavonskog kulena. Njih je u rukama nosila golišava djevojčica u narodnoj nošnji, a reklama je vrištala 'neki je vole na stolu, neki u društvu'. Bilo je još nekoliko njegovih uradaka na tu temu, poput kobasice među ženskim dojkama i slično. Ne treba spominjati da se javnost digla na noge, tjednima se o tim reklamam raspravljalo, a na kraju su, nakon dugog vremena, slike tih reklama nestale čak i sa Googlea.

Zanimljivo je doduše da većinu ovih reklama ne možete više nigdje naći.

"Prilagodljiva svakoj podlozi" reklama je o kojoj donja slika najviše govori.

Reklama Prilagodljiva svakoj podlozi | Author: Facebook Facebook
I za kraj, jedna je reklama na noge digla i bivšu premijerku Jadranku Kosor.

Promotivni spot Hrvatske turističke zajednice "Recept za savršen odmor" u jednom je kadru prikazao preplanulu guzu manekenke Jelene Glišić.

Reklama Turističke zajednice | Author: Facebook Facebook
Taj je kadar zamijenjen drugim, nakon što se pobunila ne samo premijerka već i brojne druge ženske udruge.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.