Life
4934 prikaza

Koristite antibakterijske proizvode? Nemojte više!

Žena pere ruke sapunom
Thinkstock
Stručnjaci ističu kako antibakterijski proizvodi mogu učiniti više štete nego koristi za organizam

Kako higijenske navike i preparati koje rabimo za održavanje čistoće  tijela i doma utječu na ljudski imunitet istraživala je studija Michigan fakulteta. Otkrili su kako su djeca i tinejdžeri koji rabe antibakterijske sapune pod većim rizikom od razvoja različitih alergija, ali i pojave temperature.

Uzrok tome je triklosan, antimikrobiološka supstanca koja se nalazi u antibakterijaskim sapunima, zubnim pastama i pelenama te bisfenol A, poznatiji kao BPA koji se rabi u proizvodnji različitih vrsta plastike.

Analizom podataka o zdravlju stanovništva te njihovim higijenskim navikama, znanstvenici su uspoređivali koncentraciju tih kemikalija u urinu i njenu povezanost s razinom antitijela citomegalovirusa - CMV koji kod djece izaziva slabljenje imuniteta.

Muškarac si priprema obrok u kuhinji UBOJITA HRANA Life 9 smrtonosnih namirnica koje imate u svojoj kuhinji

Kod ispitanika starijih od 18 godina s većom razinom BPA kemikalija otkrivene su i veće razine CMV-a koji utječe na rad leukocita te narušava funkcioniranje imunološkog sustava.

- Moguće je da je netko previše čist za svoje vlastito dobro i zdravlje - tvrdi profesor Allison Aiello, voditelj istraživanja.

Stoga preporuča izbjegavanje antibakterijskih 'čistača' i ne pretjerivanje s higijenskim navikama, posebno kod djece .

Nisu ni toliko djelotvorni

Naime, većina antibakterijskih tvari treba ostati na koži najmanje dvije minute da bi djelovala, a većina nas nije toliko strpljiva i rijetko tko mjeri vrijeme dok pere ruke. Rasprava se još vodi i o tome može li njihovo pretjerano korištenje bakterije učiniti otpornijima.

Johnson dječji puder Johnson & Johnson Life Sud odlučio: Baby puder uzrokuje rak kod žena!

Naš se organizam naviknuo biti okružen određenim brojem bakterija koje, osim što se hrane našim znojem, brane nas od drugih, loših mikroorganizama. 

Vrijedi spomenuti i da je većina zaraza virusnog tipa, a takvi nas sapuni od toga ionako ne mogu zaštititi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.