Life
1259 prikaza

Krađa novca na naplatnim kućicama: Uhvatili ga 197 puta

Naplatna postaja Lučko
Marko Lukunić (PIXSELL)
Otkrili su čak 60 kradljivaca: Radnici na naplatnim kućicama autocesta imaju osnovnu plaću između 4000 i 5000 kuna, a s dodacima dosegnu i 7000 kuna

Neće svih 60 blagajnika dobiti otkaz u HAC ONC-u nakon što im je utvrđeno da su uzimali novac i druge nepravilnosti.

Iz Uprave saznajemo da među njima ima onih koji su imali samo nekoliko kuna viška, ali i onih koji su već desetke puta bili prijavljeni za nepravilnosti u radu, ali nisu imali nikakve sankcije. Rekorder u tvrtki je imao 197 puta utvrđene nepravilnosti, viškove i uzimanje novca, ali još radi. Tko će dobiti otkaz, a tko opomene ili blaže sankcije, predložit će disciplinsko povjerenstvo. 

Iz sindikata saznajemo da se blagajnik našao na listi i jer je u pet mjeseci imao 1,7 eura viška u blagajni.

Također, prijavljen je blagajnik kojeg su kamere snimile da je iz džepa uzeo kovanice, dodao ih u vrećicu s novcem i ostatak vratio u džep.

"Taj problem blagajnika se forsira samo kako bi se prikrile ozbiljne nepravilnosti i kadroviranje i kršenje javne nabave koje radi Uprava", kaže Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Najavio je da će ići na sud ako Uprava bude otpuštala za sitne prekršaje. 

"Prije pet godina su na isti način otpustili 22 ljudi. Svi su vraćeni na posao, a to je tvrtku koštalo skoro 120 milijuna kuna. Uprava bi trebala računati na to, i mi ćemo ih prijaviti da u slučaju gubitka spora ti ljudi budu odgovorni platiti tu odštetu, a ne da plaća HC-ONC", rekao je Stanić.

Otuđili milijune: Nema krađa, radnici samo uzmu višak

Prošlo je šest godina od prvih velikih uhićenja u Hrvatskim autocestama. Kad su ona krenula, javnost je mislila da se jednom zasvagda raščistio kriminal u toj državnoj tvrtki.

Ta nada se pokazala potpuno promašenom. Unatoč silnim planovima restrukturiranja, prodaje, koncesioniranja, ništa se nije pomaknulo s mjesta. Jedina konstanta je da barem svaka dva mjeseca iz HAC-a i s njim povezanim tvrtkama iscuri neka afera.

Posljednja u nizu je upravo ova s blagajnicima. 

Uprava sumnjiči 60 blagajnika da su uzimali novac od naplate cestarina na naplatnim postajama. Uprava tvrtke Hrvatske autoceste - naplata i održavanje u petak je potvrdila da su proveli kontrole i utvrdili nepravilnosti. Potvrdili su da su na udaru 60 radnika, ali su još ostali prilično “zakopčani” oko svih detalja.

Naplatne kućice | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Sasvim drugačiju sliku pokazalo je interno izvješće koje je procurilo u medije. Prema njemu, interna kontrola u HAC-ONC-u sumnja da je riječ o organiziranom potkradanju tvrtke, u koju su uključeni i šefovi naplatnih postaja i smjena. Kontrola je napravila to izvješće na osnovu videonadzora blagajnika. Oni navode da čak i nisu poduzimane nikakve mjere protiv onih koji su ranije bili prijavljeni za potkradanje tvrtke pa smatraju kako je jasno da je riječ o čitavom nizu uključenih, prenosi Večernji list dijelove izvješća.

Videonadzorom su snimljeni kako mašu snopovima novčanica. Opisali su i neke modele kako se potkradalo. Kartice koje bilježe prijeđenu cestarinu su poništavane tako da se izazove pogreška u sustavu. Tako je vozač platio pravu cijenu za višu kategoriju vozila, a sustav bi dobio informaciju da je prošla niža kategorija. Razliku bi spremali u džep. Osim toga, varali su i na tečajnim razlikama te navodno i trgali vrećice za novac. Znali su naplatiti i iznos u eurima umjesto u kunama. Uprava na čelu sa Slavicom Grđan nije htjela potvrditi takve detalje, nego su se zadržali na općoj konstataciji.

"Kontrola poslovanja utvrdila je nepravilnosti u Sektoru naplate cestarine. Temeljem njega su pokrenuti postupci protiv određenih radnika, ali ne možemo prejudicirati njihov ishod", naveli su u priopćenju.

Nije ni čudo da su ovako općeniti jer su se njihovi prethodnici često znali “opeći”. Prije pet godina HAC je kažnjen jer je maltretirao radnika i skidao ga do gola da provjeri je li krao novac. Nakon što su mu dali otkaz, izgubili su sudski spor. Od 2700 zaposlenih u HAC-ONC-u, oko 600 osoba radi na naplati. Kroz njihove ruke lani je prošlo gotovo dvije milijarde kuna koje su ostavili vozači. I to gotovo sve u gotovini.

Osnovna plaća im nije prevelika, između 4500 i 5000 kuna. Međutim, imaju dodatke za rad u smjenama, rad blagdanima, lošije uvjete, dodatak za godine staža... Neke plaće zbog toga znaju doći i do 7000 kuna. Njihovi šefovi smjene nemaju puno veće plaće. Najviše ima voditelj naplatne postaje kojem je osnovna plaća oko 9000 kuna. Iako je, dakle, sa svim dodacima plaća blagajnika viša od prosjeka, rad s gotovinom nosi veliko iskušenje.

Međutim, sindikat ima sasvim drugačije viđenje i tvrdi da uprava namjerno pretjeruje puštajući u javnost informacije o velikom kriminalu blagajnika.

A u pozadini se, kaže Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata, odvija kadroviranje po prijateljskim i stranačkim linijama te se sklapaju štetni poslovi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.