Life
400 prikaza

Kraljica noći grupe Queen u butelji vina

1/4
Robert Anić/PIXSELL
Nakon rizlinga, traminca i sivog pinota, iz plešivičke vinarije Jagunić stiže i jantarno vino nazvano prema velikom rock’n’roll hitu iz 1974.

Za pjesme s albuma Queen iz 1973. i Queen II s početka 1974. Freddie Mercury prvo je skladao glazbu, a potom pisao tekstove. Pjesmu “Killer Queen” s trećeg albuma “Sheer Heart Attack” s kraja 1974. napisao je “naopako”: imao je tekst pa osmišljavao glazbu. Recept je bio uspješan jer je glazbena priča o kraljici noći za višu klasu postala prvi veliki hit slavnog benda. Na britanskoj top listi singlova stigla je do drugog mjesta, a na američkoj Billboard Hot 100 do 12.

Novo jantarno vino Killer Queen plešivičkoj obiteljskoj vinariji Jagunić neće biti prvi veliki hit, ali može se reći da je i ono nastalo “naopako”. Grožđe je s poznatog vinogradarskog položaja Hrvojka i od “starih sorata”, kako se kolokvijalno nazivaju nasadi iz prve polovice prošlog stoljeća. Prema tradiciji iz Austrougarske monarhije, sadilo se desetak i više sorata koje su se zajedno vinificirale kako bi vino svake godine bilo ujednačene kvalitete bez obzira na vremenske prilike. Svaka sorta sazrijeva u drugo vrijeme pa je neka uvijek u punoj snazi i može “popraviti” one kojima ta godina baš nije odgovarala. Te stare sorte danas su začin većine ponajboljih plešivičkih pjenušaca, a Jagunići su ih koristili kao jednu od “zvijezda” u vinu Three Stars Brut. Preostale dvije su rizling i chardonnay s istog položaja, a taj odličan pjenušac dokazao je da je zvijezda i na prošlogodišnjem pozivnom ocjenjivanju The Flute Stars: bio je treći između 53 uzorka iz cijele Hrvatske.

U berbi 2020. grožđe je na Hrvojki bilo iznimne kakvoće pa je Dominik Jagunić odlučio od njega napraviti posebno vino, peto nakon rizlinga, traminca, sivog pinota i crnog pinota pod etiketom Amber, koju koristi za vina koja macerira mjesecima. I bio je to pun pogodak.

 | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Dominik Jagunić Davor Višnjić/PIXSELL

Riječ je, navodno, o čak tridesetak sorata. Nije uspio sve prepoznati pa je ispitivao starije ljude znaju li koje su, no svatko do njih je imao neki svoj naziv za isto grožđe, što baš i nije pomoglo. A nije ni važno. Grožđe je macerirao osam mjeseci u bačvama. Potom je otočio vino i držao ga dva tjedna u inoksu pa vratio u bačve u kojima je sazrijevalo još 17 mjeseci. Ima 13,3 posto izvrsno uklopljenog alkohola, dojmljivih 6,9 grama kiselina po litri, ali i fenomelnu mineralnost koja će mu osigurati iznimno dugi vijek. Miriše klasično po dobrom maceriranom vinu, a okus je pun, svjež i nevjerojatno zaokružen, može se reći i elegantan. Grožđa je bilo malo pa je napunio samo 550 boca, ali iz ovogodišnje berbe bit će ga puno više. Prošle godine nije ga radio jer kvaliteta grožđa nije bila dovoljno dobra za ekstremno dugu maceraciju.

I dok vino nastaje godinama, naziv je “sletio” u sekundi. Vraćajući se iz vinograda, Dominik je čuo na radiju pjesmu “Killer Queen” i shvatio da to je - to. Preostalo mu je samo uvjeriti ukućane da vino napravljeno po “diktatu” grožđa moraju nazvati prema pjesmi napravljenoj na temelju stihova.

Jagunići su se inače specijalizirali u proizvodnji maceriranih ili jantarnih vina, onih koja se od bijeloga grožđa rade na način na koji se inače proizvode crna, dugim namakanjem kožica bobica u soku i vinu, te za pjenušava. Do prošle godine imali su tri pjenušca proizvedena klasičnom metodom druge fermentacije u boci, spomenuti Three Stars Brut, potom Blanc de Blancs Brut nature od chardonnaya i La Bulle Rosé, ružičasti brut pjenušac od crnog pinota s malo portugisca. Ove su predstavili i pjenušac Blanc de Noirs Extra brut.

 Bijeli pjenušac može biti i od crnoga grožđa

 | Author: PROMO PROMO

Na etiketi godina ne piše, no grožđe za bijeli pjenušac od crnog pinota Blanc de Noirs Extra brut je iz odlične berbe 2019. U vinogradu Veliki dol urod je bio reduciran, pobrali su oko 1,2 kilograma po trsu, a bazno vino odležavalo je u kombinaciji rabljenih bačava i inoksa. Nakon druge fermentacije u boci pjenušac je odnjegovan na finom talogu dvije godine. Izvrstan je, bogatih aroma i okusa, pristaje kamenicama, kao i suhomesnatim proizvodima, a butelja je 150 kuna ili 19,91 euro.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.